Nedjelja, 6 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHPredsjednica Narodne skupštine Republike Srbije Ana Brnabić održala svečani govor pred narodnim...

Predsjednica Narodne skupštine Republike Srbije Ana Brnabić održala svečani govor pred narodnim poslanicima u Banjoj Luci

Danas je u Banjoj Luci održana svečana sjednica Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS), na kojoj se prisutnima obratila predsjednica Narodne skupštine Republike Srbije Ana Brnabić.

Sjednica NSRS, koja je počela nakon svečanog govora, bila je posvećena brojnim temama od interesa za Republiku Srpsku. Na dnevnom redu nalazio se Specijalni izvještaj Institucije ombudsmana za ljudska prava BiH, koji je obuhvatio analizu realizacije preporuka ombudsmana za ljudska prava BiH. Također, razmatrane su Informacije o aktivnostima institucija RS i predstavnika iz RS u vezi sa namjerama Republike Hrvatske da odlaže radioaktivni i nuklearni otpad na lokaciji Trgovska gora. Osim toga, na sjednici je bila planirana rasprava o Prijedlogu odluke o proglašenju Crkve Svetog arhanđela Mihaila Manastira Moštanica u Kozarskoj Dubici spomenikom kulture – nepokretnim kulturnim dobrom od izuzetnog značaja, kao i izbor i imenovanja.

Nenad Stevandić, predsjednik NSRS, ranije nije mogao potvrditi autentičnost dokumenta koji se pojavio na jednom portalu, a koji navodno spominje razdruživanje. Na pitanje novinara, Stevandić je rekao da će Informaciju o potrebi regulisanja odnosa Republike Srpske i Federacije BiH u skladu sa Dejtonskim sporazumom i međunarodnim aktima obrazložiti Aleksandar Žunić na sjednici NSRS.

Predsjednica Narodne skupštine Republike Srbije Ana Brnabić istakla je važnost saradnje između RS i Srbije. “Naša povezanost je neraskidiva i trebamo nastaviti jačati veze i razvijati međusobnu saradnju. Srbija će uvijek biti uz Republiku Srpsku”, naglasila je Brnabić.

Svečana sjednica NSRS završila je bez većih incidenata, a razmatrane teme će značajno utjecati na dalji razvoj Republike Srpske i očuvanje kulturnih i ljudskih prava.

Očekuje se da će se tema razdruživanja između RS i Federacije BiH naći u fokusu 14. posebne sjednice NSRS, koja će uslijediti nakon završetka desete redovne sjednice.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -