Nedjelja, 6 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHMinistar Bećirović održao sastanak s predstavnicima EU o antidejtonskom djelovanju u RS

Ministar Bećirović održao sastanak s predstavnicima EU o antidejtonskom djelovanju u RS

Danas je ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, Bisera Bećirović, održao važan sastanak s predstavnicima Političkog i sigurnosnog odbora Evropske unije. Glavna tema razgovora bilo je antidejtonsko djelovanje organa bh. entiteta Republike Srpske (RS).

Bećirović je istakao da je neophodno da EU i Bosna i Hercegovina zajednički zaustave destabilizaciju zemlje i regije koja proizlazi iz antidejtonskih aktivnosti u RS. Ministar je izrazio zabrinutost zbog nedavnog defilea u Prijedoru, gdje su učestvovali i pitomci Vojne akademije u Beogradu, bez prethodne najave ili plana bilateralne saradnje između Ministarstva odbrane BiH i Ministarstva odbrane Republike Srbije.

Bećirović je naglasio da nadležne državne institucije Bosne i Hercegovine, posebno Ministarstvo vanjskih poslova i Ministarstvo odbrane, moraju hitno istražiti sve okolnosti i činjenice vezane za ovaj događaj. On je također apelovao na međunarodnu zajednicu da ozbiljno shvati usvojenu deklaraciju tzv. svesrpskog sabora, koja predstavlja flagrantno kršenje međunarodnog prava i suvereniteta BiH.

Ovaj sastanak između ministra Bećirovića i predstavnika EU predstavlja nastavak napora za zaustavljanje antidejtonskih aktivnosti i održavanje stabilnosti u Bosni i Hercegovini.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -