Nedjelja, 6 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHSutra počinje iskop mezarja za ukop žrtava genocida u Srebrenici

Sutra počinje iskop mezarja za ukop žrtava genocida u Srebrenici

Sve je spremno za ukop 14 žrtava genocida u Srebrenici koji je počinjen prije 29 godina. Kenan Karavdić, pomoćnik direktora JKP Gradska groblja Visoko, izjavio je da će danas početi iskopi mezarja u Potočarima, gdje će biti položeni posmrtni ostaci identifikovanih žrtava.

Ove godine, među žrtvama koje će biti ukopane su Midhat Bašić, Mehmed Krdžić, Ahmet Jašaravić, Sakib Harbaš, Nevres Salihović, Ibrahim Salkić, Mušan Šiljković, Latif Mandžić, Sabrija Omić, Hajrudin Mustafić, braća Hasib i Ćamil Efendić, te najmlađa žrtva Beriz Mujić, koja je imala samo 17 godina. Najstarija žrtva koja će biti ukopana ove godine je Hamed Salić, rođen 1927. godine.

Kenan Karavdić je dodao da će tužna kolona iz Visokog krenuti sutra u 10 sati i da će se kretati standardnom rutom do Potočara. Međutim, ove godine će se kolona kratko zaustaviti i ispred vijećnice u Sarajevu.

Ovaj godišnji ukop žrtava Srebrenice podsjeća nas na stravične zločine koji su se dogodili prije gotovo tri decenije. Tuga i bol prate svaku od tih žrtava, ali ukopom i dostojanstvenim oproštajem pomažemo porodicama da pronađu malo mira u svojim srcima.

Prisustvujmo ovom ukopu žrtava s poštovanjem i dostojanstvom, kako bismo očuvali sjećanje na sve one koji su nevino stradali u Srebrenici i da bismo do kraja podržali žrtve i preživjele u njihovim nastojanjima za istinom, pravdom i pomirenjem.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -