Nedjelja, 6 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHPovratak vrućina: U narednim danima sunčano i toplije vreme u BiH

Povratak vrućina: U narednim danima sunčano i toplije vreme u BiH

Dani vikenda bit će nadprosječno topli u Bosni i Hercegovini, a prema najavama meteorologa, očekuje nas još toplije vrijeme u narednim danima. Za početak sedmice najavljeno je da će zrak biti nestabilan, s mogućim lokalnim pljuskovima u planinskim predjelima.

Međutim, najveća poteškoća koju donosi ovo vrijeme je nadolazeći toplinski val. Meteorolozi upozoravaju da će južni dijelovi zemlje biti najpogođeniji, gdje će visoke temperature trajati najmanje deset dana. Također, očekuje se da će minimalne temperature noću biti iznad 20 stepeni Celzijusa, što dodatno može uticati na kvalitet sna i zdravlje stanovništva.

Prema prognozama Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ), minimalne temperature zraka u periodu od devetog do 18. jula kretat će se između 16 i 21 stepen u Bosni, dok će na jugu Hercegovine dosegnuti do 25 stepeni. Najviše dnevne temperature uglavnom će biti između 32 i 38 stepeni Celzijusa, a lokalno su moguće i temperature iznad 39 stepeni.

Prema dostupnim prognoznim modelima, i dalje se očekuje stabilno vrijeme od 18. do 20. jula, ali s nešto nižim temperaturama zraka. Međutim, od 20. jula, temperatura bi lokalno mogla preći čak i 40 stepeni Celzijusa. Također, treba napomenuti da će indeks UV zračenja biti vrlo visok tokom tog perioda.

S obzirom na najavljeno vruće vrijeme, važno je poduzeti adekvatne mjere opreza. Preporučuje se izbjegavanje boravka na otvorenom u najtoplijem dijelu dana, nošenje lagane i prozračne odjeće, redovno hidriranje tijela i upotreba kreme za sunčanje sa zaštitnim faktorom.

U svakom slučaju, važno je da građani budu svjesni potencijalnih rizika koje nosi visoka temperatura i da se pridržavaju preporuka stručnjaka kako bi osigurali siguran i zdrav boravak tokom ovih vrućina.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -