Nedjelja, 6 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHSnježana Mulić-Softić: Novinarka koja ostavlja dubok trag

Snježana Mulić-Softić: Novinarka koja ostavlja dubok trag

Snježana Mulić-Softić je jedna od najznačajnijih figura u novinarstvu Bosne i Hercegovine. Rođena i obrazovana u Sarajevu, Snježana je svoju karijeru započela kao novinarka u zlatnim vremenima grada. Međutim, kako se rat približavao, novinarstvo kojim se bavila postajalo je sve ozbiljnije.

Iako je bila svjedok najtežih trenutaka opsade Sarajeva, Snježana nije odustajala od novinarskog poziva. Njena hrabrost i istrajnost u donošenju istine o opkoljenom Sarajevu bili su neophodni za svijet koji nije shvatao što se tamo zaista dešava.

Tokom karijere, Snježana je radila kao novinarka i urednica na brojnim medijima, uključujući BH Dani, Slobodna Bosna, televiziju Hayat i portal Al Jazeera Balkans. Njeno pisanje i stil su prepoznatljivi po atraktivno ispričanim pričama i davanju glasa marginaliziranim grupama koje se često ne čuju.

Osim u novinarstvu, Snježana je uspješna i kao književnica. Njena zbirka priča “Sanduk po mjeri” i roman “Povratak” su nagrađeni, a njene priče su uključene u nekoliko antologija bosanskohercegovačke proze. Ona je također bila članica PEN centra BiH.

Snježana je dobitnica Novinarske nagrade “Srđan Aleksić”, koja se dodjeljuje za profesionalno i kontinuirano izvještavanje o marginaliziranim i ranjivim grupama u bh. društvu, kao i za razvoj društveno-odgovornog novinarstva.

Svaki njen članak i tekst ostavlja dubok trag, svjedočeći o njenom talentu za pisanje i angažmanu u donošenju važnih priča. Snježana Mulić-Softić je pravi primjer istinskog novinarskog duha i inspiracija za buduće generacije novinara.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -