Nedjelja, 6 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHVojska Srbije u uniformama marširala Prijedorom: Da li je to moralno pravo?

Vojska Srbije u uniformama marširala Prijedorom: Da li je to moralno pravo?

Vojnici Vojske Srbije nedavno su u uniformama marširali Prijedorom. Ovaj događaj izazvao je mnoge reakcije i postavio pitanje moralnog prava za obilježavanje događaja s tradicijom antifašizma.

Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine dužno je odgovoriti na pitanje kako je došlo do ovog događaja. Igor Mioković postavlja pitanje da li je boravak vojnika Vojske Srbije u Bosni i Hercegovini bio zakonit, ali ističe da to samo po sebi nije dovoljno.

Bitka na Kozari je važan događaj s historijskom važnošću u kojem su učestvovali antifašisti iz svih dijelova bivše Jugoslavije. Mioković ističe kako je najviše stradao goloruki narod, pretežno srpski. Na osnovu ove činjenice, Mioković postavlja pitanje moralnog prava vojske da obilježava ovu bitku.

Mioković naglašava da ako sve vojske u regiji tvrde da baštine tradiciju antifašizma, onda Vojska Srbije nema posebno moralno pravo u odnosu na ostale vojske da obilježava bitku na Kozari. Upoređuje ovaj događaj s mogućim defileom Oružanih snaga Bosne i Hercegovine kroz Kragujevac povodom godišnjice streljanja kragujevačkih đaka u Drugom svjetskom ratu.

Mioković zaključuje da, prema moralnom pravu, ima dvije mogućnosti: dopustiti svim vojskama u regiji da obilježavaju sve događaje vezane za tradiciju antifašizma ili dozvoliti samo vojsci zemlje na čijem je teritoriju događaj bio da ga obilježava.

Odgovor na ovo pitanje ostaje u nadležnosti Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -