Nedjelja, 6 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiSvijetNjemačka vlada planira strožija pravila za korisnike socijalne pomoći

Njemačka vlada planira strožija pravila za korisnike socijalne pomoći

Vlada u Njemačkoj želi uvesti strožija pravila kako bi podstakla korisnike socijalne pomoći da se aktivnije uključe u radnu snagu. Novi plan ima za cilj da revitalizuje njemačku ekonomiju koja je dovedena u pitanje zbog sporog oporavka nakon pandemije.

Prema novim pravilima, duža putovanja na posao će biti prihvatljiva, a odbijanje rada bez razumnog opravdanja će biti kažnjeno smanjenjem beneficija. Također, rad na crno će rezultirati smanjenjem naknada. Ove mjere su dio inicijative koja ima za cilj da omogući bolje usklađivanje socijalne pomoći s potrebama tržišta rada.

U skladu s tim, ukoliko radite šest sati dnevno, putovanje od dva i po sata će biti prihvatljivo. Ukoliko radite više od šest sati, trebali biste prihvatiti čak i trosatno putovanje. Agencije za zapošljavanje će biti zadužene za pronalaženje posla unutar 50 kilometara.

Stranke SPD, Zeleni i FDP također podržavaju pooštravanje obaveza za korisnike socijalne pomoći. Prema njihovom prijedlogu, svako ko odbije razuman rad ili obuku će se suočiti s povećanim smanjenjem davanja.

Vlada planira uvesti jedinstven iznos za smanjenje naknada od 30 posto tokom tri mjeseca. Također, korisnici će biti dužni da se jednom mjesečno lično javljaju nadležnim organima.

Rad na crno korisnika socijalne pomoći će biti kažnjen kao povreda radne obaveze i rezultirat će smanjenjem naknada za 30 posto tokom tri mjeseca.

Da bi zatražili građansku odštetu, korisnici će prvo morati iskoristiti sopstvenu ušteđevinu. Međutim, penziono osiguranje ostaje izuzeto iz ovog pravila.

Građanski dodatak se odobrava svima koji su radno sposobni, ali ne mogu pokriti svoje životne troškove iz vlastitih prihoda. Samci dobijaju standardnu naknadu od 563 eura mjesečno koja pokriva osnovne troškove hrane, odjeće, energije (osim grijanja i tople vode), lične higijene, kućanskih potrepština i svakodnevnih potreba.

Očekuje se da će ova nova pravila pomoći vladi da osnaži njemačku ekonomiju, privuče korisnike socijalne pomoći da se aktivnije uključe u radnu snagu te smanji broj ljudi koji ovise o socijalnoj pomoći.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -