Nedjelja, 6 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHBorrell: Orbanovo sudjelovanje na samitu Organizacije turkofonih država isključivo u okviru bilateralnih...

Borrell: Orbanovo sudjelovanje na samitu Organizacije turkofonih država isključivo u okviru bilateralnih odnosa

Visoki predstavnik Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku, Josep Borrell, izdao je saopćenje u kojem naglašava da je sudjelovanje mađarskog premijera Viktor Orban na neformalnom samitu Organizacije turkofonih država u azerbajdžanskom gradu Šuši isključivo u okviru bilateralnih odnosa Mađarske i te organizacije.

Organizacija turkofonih država je međunarodna organizacija koja okuplja zemlje u kojima se govori turski. Osnovali su je Azerbajdžan, Kazahstan, Kirgistan i Turska kao Savjet turkofonih država 2009. godine. Mađarska je postala promatrački član te organizacije 2018. godine.

Premijer Orban je izjavio da ta organizacija, koja je bliska turskom predsjedniku Redžepu Tajibu Erdoanu, predstavlja važan stup suradnje između istoka i zapada. Ovu informaciju je objavio jedan od Orbanovih suradnika na mreži X, prenosi AFP.

EU je 2022. godine odbacila izjave Turske o priključenju Turske republike Sjeverni Cipar, koju EU ne priznaje, kao promatračkog člana te organizacije. Borrell je u svom saopćenju ponovio stav EU o neprihvatljivosti legitimizacije takozvane ‘Turske republike Sjeverni Cipar’ koja nije priznata na međunarodnom nivou.

Ova situacija ukazuje na tenzije između Mađarske i EU, ali i na pitanja koja se odnose na savezništvo i suradnju između Organizacije turkofonih država i EU. Ostaje za vidjeti kakve će korake poduzeti EU u vezi s eventualnim daljim pokušajima Organizacije turkofonih država u vezi s legitimitetom Turske republike Sjeverni Cipar.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -