Subota, 5 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHKongres o bh. dijaspori: Povezivanje za bolju budućnost

Kongres o bh. dijaspori: Povezivanje za bolju budućnost

Ove godine se kongres održava zahvaljujući partnerstvu i podršci Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH. Na konferenciji za medije su se obratili Denis Zvizdić, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, i Hasan Šehović, predsjednik Svjetskog saveza dijaspore i BiH.

Zvizdić je naglasio koliki zapravo uticaj bh. dijaspore ima u BiH, ali i u državama u kojima naša dijaspora živi. “Kada govorimo o bh. dijaspori, stvari su vrlo jasne i poznate. Riječ je o političkoj, kulturnoj, obrazovnoj i svakoj drugoj snazi. Ljudi koji su dugo na ozbiljnim funkcijama i u potpunosti su se etablirali u društvene procese u kojima žive. Ne samo prva, već i druga i treća generacija”, kazao je Zvizdić.

On je istaknuo koliko je važno raditi na ekonomiji, obrazovanju i zdravstvu, područjima u kojima je dijaspora veoma snažna. “Puno je stvari sazrjelo i sada na dnevni red dolaze pitanja istinskog, suštinskog, institucionalnog povezivanja dijaspore sa BiH. Kongres je jedan od načina za takvo povezivanje. Tražim da se nastavi sa organizovanjem foruma koji će povezati dijasporu i BiH u ekonomiji, obrazovanju i zdravstvu”, poručio je Zvizdić.

Partnerstvo Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH je omogućilo održavanje ovogodišnjeg kongresa, koji će okupiti predstavnike bh. dijaspore iz različitih dijelova svijeta. Ova manifestacija će biti prilika za dijasporu da se poveže sa svojim zemljacima u BiH, kako bi zajedno doprinijeli razvoju države.

Hasan Šehović, predsjednik Svjetskog saveza dijaspore i BiH, također je izrazio podršku za organizaciju kongresa. “Dijaspora je naša snaga i resurs. Moramo iskoristiti njihove talente, znanje i kapacitete kako bismo unaprijedili ekonomiju, obrazovanje i zdravstvo u BiH”, istakao je Šehović.

Kongres će omogućiti dijaspori da iznese svoje ideje, ali i da se umreže sa bh. institucijama i organizacijama. Očekuje se da će kroz ove kontakte biti ostvareni konkretni projekti i saradnja u raznim sektorima.

Povezivanje dijaspore i BiH će otvoriti nova vrata za ekonomski napredak, obrazovanje i zdravstvo. Očekuje se da će bh. dijaspora svojim angažmanom i podrškom donijeti nove mogućnosti i perspektive za razvoj države.

Kongres će biti održan u nadolazećim mjesecima, a detaljni program i agenda bit će objavljeni uskoro.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -