Subota, 5 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHObilježena godišnjica jednog od mnogih zločina tokom opsade Sarajeva

Obilježena godišnjica jednog od mnogih zločina tokom opsade Sarajeva

Tog julskog dana 1995. godine, u ulici Geteova četiri na Alipašinom polju, dogodio se jedan od mnogih teških zločina koji su obilježili opsadu grada Sarajeva. U jednom trenutku, životi pet nedužnih građana Sarajeva su prekinuti, među kojima su bila i dvoje djece.

U tom strašnom događaju izgubljena je cijela porodica Đorem – bračni par Božo i Hana, kao i njihova petogodišnja kćerka Magdalena. Pored njih, ubijeni su još i Elvir Ahmović, koji je imao samo 17 godina, i Nijaz Bajramović, star 22 godine.

Danas, 26 godina kasnije, porodice, prijatelji i komšije su se okupili kako bi odali počast žrtvama ovog stravičnog zločina. Polaganjem cvijeća i obavljanjem prigodnog vjerskog čina, prisjetili su se ovih nedužnih građana koji su izgubili svoje živote na današnji dan.

Opsada Sarajeva bila je vremensko razdoblje u kojem su se mnogi zločini dogodili. Bez obzira na obilježavanje godišnjica i posvećenost porodica, mnogi od ovih zločina ostali su nerazriješeni, a počinioci nekažnjeni.

Iako se situacija u Sarajevu danas promijenila, a mir je ponovno uspostavljen, sjećanje na žrtve i patnje koje su se desile tokom opsade ne smiju biti zaboravljene. Važno je da se svi zločini istraže i odgovorni privedu pravdi, kako bi se osigurala pravda za žrtve i njihove porodice.

Obilježavanje godišnjica ovakvih tragedija podsjeća nas na važnost održavanja mira i poštivanja ljudskih prava. Dok se sjećamo žrtava i tugujemo za njima, moramo se također boriti protiv zaborava i raditi na izgradnji bolje budućnosti, u kojoj takvi strašni događaji neće biti ponovljeni.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -