Nedjelja, 29 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHVelike reforme u socijalnoj politici - Zakoni za bolji život građana

Velike reforme u socijalnoj politici – Zakoni za bolji život građana

Ministar rada i socijalne politike Adnan Delić danas je najavio značajne promjene u socijalnoj politici koje će poboljšati kvalitet života građana, posebno onih u potrebi. Ovi zakoni predstavljaju reformski korak i donose brojne olakšice za korisnike socijalnih i dječijih dodataka, kao i poboljšanja na tržištu rada.

Prvi zakon koji je najavljen je Zakon o materijalnoj podršci porodicama s djecom. Ovaj zakon donosi olakšanja korisnicima dječijeg dodatka, ukidanjem obavezne godišnje revizije rješenja za federalni dječiji dodatak. Osim toga, djeca s malignim oboljenjima ulaze u pravo na dodatak, bez cenzusa, što će značajno olakšati život njihovim porodicama. Također, primanja po osnovu ličnih invalidnina više neće biti uključena u porodični cenzus.

Drugi zakon koji se uvodi je Zakon o socijalnim uslugama. Ovo je prvi put da se ova oblast reguliše na nivou Federacije Bosne i Hercegovine. Cilj ovog zakona je osigurati jednostavan, transparentan i pristupačan pristup socijalnim uslugama za sve građane, posebno za djecu i odrasle u stanju potrebe. Definiraju se prava i obaveze kako korisnika tako i pružatelja usluga, čime se unaprjeđuje sistem socijalne zaštite.

Treći zakon koji će biti implementiran je Zakon o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih. Ovaj zakon donosi reformu tržišta rada kroz ključne promjene. Ono što je najvažnije, evidencije aktivnih i pasivnih tražilaca posla će biti odvojene, čime se centralizuje i poboljšava uloga posrednika službama za zapošljavanje. Također, administriranje zdravstvenog osiguranja će biti izmješteno iz službi za zapošljavanje, što će rezultirati efikasnijim posredovanjem u zapošljavanju.

Ove reforme u socijalnoj politici su važan korak ka boljem životu građana. Poboljšanja u materijalnoj podršci porodicama s djecom, unaprjeđenju sistema socijalne zaštite i reformi tržišta rada će omogućiti veću podršku i sigurnost za one koji su u potrebi, te stvoriti bolje uslove za razvoj svih građana.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -