Subota, 28 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHPromjene u obrazovnom sistemu: 15. Dani američke umjetnosti i nauke u Sarajevu

Promjene u obrazovnom sistemu: 15. Dani američke umjetnosti i nauke u Sarajevu

U Sarajevu će se održati 15. Dani američke umjetnosti i nauke, koji će privući pažnju brojnih posjetilaca i stručnjaka iz ovih oblasti. Jedan od posebnih gostiju ovog događaja, koji dolazi nekoliko puta godišnje u Sarajevo, iznio je svoje stavove o obrazovnom sistemu i napretku koji je primijetio.

Kao poznati stručnjak, upitan je da li vidi napredak u obrazovnom sistemu u Bosni i Hercegovini. On je istakao da, iako primjećuje neki napredak, problemi i dalje postoje. Navodi da je evidentan napredak u inkluziji studenata na simpozije akademije, kao i inspiracija koju su mu profesori pružili. Međutim, naglašava da je lokalizacija problema i nedostatak kritične mase ključni faktor koji otežava promjenu sistema.

Pored toga, sagovornik je istakao važnost matematike u obrazovanju. Iako je matematika i u Americi dio izazova, on smatra da su u Bosni i Hercegovini stvari još teže. Posebno naglašava potrebu za integracijom matematike u društvene nauke, politiku i odnos građana prema demokratiji. Kritičko razmišljanje, prema njegovim riječima, je ključna uloga matematike u svakodnevnom životu.

Iako je optimista kada je riječ o napretku obrazovnog sistema, sagovornik je svjestan da će promjene biti postepene i da će biti potrebno vrijeme da se ostvari željena transformacija.

15. Dani američke umjetnosti i nauke u Sarajevu pružaju priliku za razmjenu ideja i iskustava između američkih i domaćih stručnjaka. Nadajmo se da će ovakvi događaji doprinijeti unapređenju obrazovanja u našoj zemlji.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -