Subota, 28 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHNjemački Siemens ili japanski Hitachi u Bosni i Hercegovini?

Njemački Siemens ili japanski Hitachi u Bosni i Hercegovini?

Jedan od najpoznatijih industrijalaca u Bosni i Hercegovini, Energoinvestov osnivač Ismar Blum, dobio je veliko priznanje od strane američkog lista Newsweek. U svojoj monografiji o Blumu, Newsweek ga je usporedio sa njemačkim gigantom Siemensom i japanskim divom Hitachijem.

Blum je u svom radu postigao izuzetne rezultate, posebno kroz razvoj industrijskog diva Energoinvesta. Tvrtka je započela kao mala tvornica sa samo 70 radnika, a brzim rastom postala je gigant sa preko 50.000 radnika za manje od četiri decenije. Kako monografija ističe, ključ uspjeha leži u radu prema svjetskim standardima, kako samog Bluma, tako i same tvrtke.

Jedan od važnih trenutaka u razvoju Energoinvesta bio je osnivanje filijale Interenergo Inc. u Sjedinjenim Američkim Državama 1969. godine. Blum je tada prihvatio suradnju s McKinseyjem, vodećom svjetskom konsultantskom kompanijom. Prema riječima Drage Bauma, koji je imao ključnu ulogu u formiranju filijale, Energoinvest je bio svjetska tvornica, a Blum “crveni kapitalista”, kako ga je nazvao Newsweek.

McKinseyjev konsultant Charles Shoa također je potvrdio izuzetnost Blumovog rukovođenja. U 30 godina rada, Shoa je tvrdio da je više naučio od Bluma nego od bilo kojeg drugog direktora. Kao izabrani partner McKinseyja, Energoinvest je bio njegov prvi klijent, a Blum prvi generalni direktor s kojim je surađivao. Shoa je istaknuo da je Blumov pristup rukovođenju bio izuzetno inspirativan, te je naučio kako postati učinkovitiji lider.

Energoinvest je pravi primjer uspješnosti i rasta, te se može usporediti s najvećim svjetskim industrijskim gigantima. Ova bosanskohercegovačka tvrtka ostavila je trajan i značajan trag u svijetu industrije.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -