Subota, 5 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHObilazak "Puta smrti": Porodice ubijenih i nestalih se prisjećaju strahota rata

Obilazak “Puta smrti”: Porodice ubijenih i nestalih se prisjećaju strahota rata

Porodice ubijenih i nestalih, svjedoci i građani te brojne delegacije prošli su “Putem smrti”, obilazeći objekte koji su na ovom području tokom rata pretvoreni u logore za Bošnjake, među kojima je i zloglasni logor “Barutni magacin”, ali i lokacije na kojima su nakon rata nađene masovne grobnice sa posmrtnim ostacima žrtava.

Jedan od rijetkih povratnika u Kalinovik je Adnan Hadžić, koji se danas bavi poljoprivredom. On je izjavio kako se vratio u ovaj grad iz poštovanja prema ocu Veizu, koji je bio zatvoren u logoru u školi. Prema njegovim riječima, otac je navodno pozvan na radnu obavezu, ali su ga tamo ostavili. Nakon toga, prebačen je u Barutni magacin, odakle je odveden u nepoznato i ubijen. Pronađeni su samo dijelovi njegovog skeleta, koji je potom primjereno sahranjen.

Slična je priča i Kemala Pervana, čija je porodica doživjela strašan gubitak. Podijelio je da su njegov otac, amidža i amidžić među 13 članova porodice koji su ubijeni. “Prvo su odvedeni pred zgradu opštine, a nakon toga u zgradu škole. Tu su bili 15 dana, a onda su odvedeni u Barutni magacin. Od 87 logoraša, samo je preživjela Fejzija Hadzić”, rekao je Kemal.

Obilazak “Puta smrti” podsjetio je prisutne na stravična mjesta stradanja tokom rata. Logor Barutni magacin, koji je bio poznat po mučenjima i smaknućima, ostao je trajna rana u sjećanju stanovnika ovog područja. Također, otkriće masovnih grobnica sa posmrtnim ostacima žrtava nakon rata dodatno je pojačalo osjećaj tuge i bola za porodicama koje još uvijek traže istinu i pravdu.

Ovaj obilazak ima za cilj podsjetiti svijet na strahote rata i nepravdu koja se dogodila na ovom području. Također, ukazuje na potrebu nastavka istraga i procesuiranja počinitelja ratnih zločina kako bi se osigurala pravda za sve žrtve.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -