Nedjelja, 29 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHIzet ef. Čamdžić: "Kurban-bajram je preporod za ljude"

Izet ef. Čamdžić: “Kurban-bajram je preporod za ljude”

Izet ef. Čamdžić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Zavidovići i koordinator vodičke službe na hadžu, dao je intervju za „Avaz“ povodom Kurban-bajrama. Iz Meke, gdje se nalazi sa bh. hadžijama, Čamdžić je istakao da je ljubav prema Allahu, dž.š., jedini motiv koji okuplja ljude iz cijelog svijeta. Emocije su posebno prisutne, jer se želi povratiti iz Mekke čist od grijeha.

Situacija u Bosni i Hercegovini je teška, ali Čamdžić naglašava da bh. narod zna odolijevati svim izazovima. Vjerski blagdani poput Kurban-bajrama služe kao osnaženje na tom putu. Vjernici koji se nalaze u Meki, kao i oni koji će se vratiti iz blagdana, bit će jači i spremniji suočiti se sa svim iskušenjima.

Ef. Čamdžić je pozvao na povratak izvornim vrijednostima i povezivanje među ljudima. Obredi Bajrama imaju tu ulogu – podijeliti kurbansko meso, prvo porodici, zatim komšijama i rodbini, a trećina pripada siromašnima. To je prilika da se pokaže briga i pomogne onima koji su u potrebi.

Dani Kurban-bajrama nose mnoge poruke, a ef. Čamdžić ističe važnost podsjećanja da će se pred Bogom naći onakvi kakve nas je stvorio. Ovaj blagdan treba biti prilika da se mačevi mržnje i zluradosti vrate u korice, a mačevi odlučnosti budu okrenuti ka međusobnoj podršci i bratstvu.

Hadž je novo rađanje za čovjeka, mjesto gdje se čovjek mora suočiti sa sobom i vratiti se drugačiji. Za vjernike, Kurban-bajram predstavlja preporod, priliku da se osnaže i da se bore za bolju budućnost svoje domovine.

Umjesto stiskom ruke, ovaj Bajram se čestita skraćenicama i fotografijama na društvenim mrežama. Ali, istinski duh blagdana leži u dobroti prema bližnjima i brizi za one u potrebi.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -