Subota, 28 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHZemljotres na jugu Hercegovine osjetio se i u Crnoj Gori i Hrvatskoj

Zemljotres na jugu Hercegovine osjetio se i u Crnoj Gori i Hrvatskoj

U jučerašnjim satima, jug Hercegovine zatresla su podrhtavanja tla koja su se osjetila i u okolnim područjima. Prema izvještaju Europsko-mediteranskog seizmološkog centra (EMSC), zabilježen je zemljotres s epicentrom 12 kilometara jugoistočno od Gackog.

Prve informacije govore o magnitudi od 3,1 stepeni po Richterovoj skali, ali se očekuje da će ova vrijednost biti korigovana nakon detaljnije analize podataka. Za sada nema informacija o eventualnoj šteti.

Ono što je interesantno jeste da se ovo podrhtavanje tla osjetilo i na području Crne Gore i Hrvatske. Ova informacija je potvrđena putem tweet-a koje je objavio EMSC. Zemljotres je mogao biti osjetljiv na tim područjima svega 21 sekund prije nego što je objavljen tweet.

Iako se emotivni odgovori od prve ruke mogu podijeliti putem tweet-a, važno je napomenuti da ova informacija nije potvrđena seizmološki. EMSC je upozorio da je ova detekcija rezultat automatske analize podataka i da će biti potrebno više vremena za verifikaciju.

S obzirom na područje na kojem je zabilježen epicentar, mnogi stanovnici su se zabrinuli zbog moguće štete. Međutim, za sada nema izvještaja o oštećenjima objekata ili ljudskim žrtvama.

Stručnjaci nastavljaju pratiti situaciju i prikupljati podatke kako bi dali tačnije informacije o ovom zemljotresu. Građani se upućuju na nadležne institucije radi dodatnih savjeta i informacija.

Promjene u seizmičkim aktivnostima su neizbježne, posebno u regionu koji je poznat kao seizmički aktivan. Važno je da građani budu svjesni prirodnih katastrofa i preduzmu odgovarajuće mjere opreza kako bi zaštitili svoju sigurnost i imovinu.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -