Dok se približava Kurban-bajram ili Hadžijski bajram, mnogi građani su u potrazi za namirnicama neophodnim za bajramsku sofru. Međutim, ove godine će biti potreban znatno veći budžet nego prethodnih godina.
Cijene namirnica potrebnih za bajramski ručak su primjetno skuplje nego prošle godine. Za kilogram mljevenog junećeg mesa treba izdvojiti između 14 i 15 KM, kilogram sira za pitu košta prosječno 14 KM, a pakovanje pavlake od 850 grama oko 6 KM. Kilogram zelja, blitve ili špinata košta između 4 i 5 KM, a prosječna cijena jufke po kilogramu je 3 KM. Kilogram brašna se kreće od 1,8 do 3 KM, dok je litar ulja zaključana cijena od 2,45 KM.
Bajramski ručak je nezamisliv bez pečenja, ali kilogram janjetine je teško pronaći i kreće se po cijeni od 30 KM. U ugostiteljskim objektima, kilogram janjećeg pečenja rijetko košta ispod 60 KM. Kilogram teletine košta od 15 do 25 KM, a junetine od 12 do 18 KM.
Pored mesa, na bajramskoj sofi su i razne vrste dolmi, japrak, bamija, hadžijski ćevap, za čije pripremanje je potrebno kupiti povrće od luka, paprike, tikvica, mrkve, kupusa, raštike i drugih. Cijene povrća se kreću od 3 do 7 KM, a vijenac bamije je 8 KM.
Kada je riječ o slatkišima, nezaobilazna je baklava. Domaći orasi se prodaju po cijeni od 18 do 25 KM. Maslac se kreće u rasponu od 5 do 8,50 KM za pakovanje od 250 grama. Kilogram šećera košta oko 1,8 KM.
Cijene sokova se kreću oko 2 do 3 KM po litri, kilogram mljevene kafe je oko 18 KM, a šećera u kocki od 3,5 do 4,5 KM. Cijene voća variraju od 2,5 KM za jabuke, 3 KM za banane i limun, 4 KM za šljive do 7 KM za kajsije.
S obzirom na rast cijena, građani moraju biti spremni na veće troškove prilikom pripreme bajramskih obroka.