Subota, 5 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHUpozorenje vozačima u Bosni i Hercegovini: Uz obilježja sanacionih radova i deminiranja,...

Upozorenje vozačima u Bosni i Hercegovini: Uz obilježja sanacionih radova i deminiranja, vožnja zahtijeva poseban oprez

U većem dijelu Bosne jutros je mokar ili vlažan kolovoz, dok je u Hercegovini većinom suho. Vozače upozoravamo da voze maksimalno oprezno, naročito na dionicama u kotlinama i uz riječne tokove gdje je vidljivost smanjena zbog magle. Ovo upozorenje stiže iz Bosanske i Hercegovačke Auto-moto Kluba (BIHAMK) koji savjetuje vozače da drže odstojanje između vozila i poštuju saobraćajne propise.

Trenutno su brojne dionice puta u fazi sanacije, a saobraćaj je regulisan privremenom signalizacijom. Na magistralnom putu Jajce-Crna Rijeka obustavljen je saobraćaj zbog sanacije škarpi i nestabilnih kosina. Vozila se preusmjeravaju na put preko Jezera i Mrkonjić Grada prema Crnoj Rijeci. Također, zbog deminiranja terena, na putu Brčko-Cerik (Malezijski put) svakog radnog dana od 08 do 16 sati dolazi do polusatnih obustava saobraćaja uz 10-minutna propuštanja. Vozače mole da koriste obilaznice za ove putne pravce.

Sanacioni radovi su također trenutno aktuelni na mnogim magistralnim putevima širom zemlje, uključujući Ključ-Sanski Most, Cazin-Velika Kladuša, Hadžići-tunel Ivan, Lašva-Kaonik, Lukavac-Šićki Brod, Srbljani-Bosanska Krupa, Bugojno-Gornji Vakuf/Uskoplje, Jablanica-Prozor, Tarčin-Konjic, Kladanj-Vlasenica (Gojsalići), Jelah-Doboj (Karuše), Dobro Polje-Miljevina, Bijeljina-Rača, Čevljanovići-Nišići, kao i na kružnom toku na ulazu u Bosansku Gradišku. Na ovim dionicama saobraća se usporeno.

Na graničnim prelazima promet putničkih vozila protiče uz kraća zadržavanja. Međutim, treba napomenuti da je zabranjen saobraćaj za vozila preko 5 tona najveće dozvoljene mase na graničnom prelazu Karakaj kod Zvornika. Teretna vozila preusmjeravaju se na granične prelaze Bratunac ili Rača, dok autobusi i dalje mogu koristiti granični prelaz Šepak.

Vozače upozoravamo da prilagode svoju brzinu i budu posebno oprezni dok prolaze kroz oblasti sa sanacijom puteva i deminiranjem terena. Važno je da svi učesnici u saobraćaju poštuju saobraćajne propise kako bi se osigurala sigurnost na putevima.

Za sve dodatne informacije o stanju na putevima, vozači se mogu obratiti Bosanskim i Hercegovačkim Auto-moto Klubovima (BIHAMK).

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -