Subota, 5 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHAdvokati upozoravaju na mogući zastoj u suđenjima za ratne zločine

Advokati upozoravaju na mogući zastoj u suđenjima za ratne zločine

Advokati koji zastupaju optužene u predmetima ratnih zločina u Bosni i Hercegovini upozoravaju na mogući zastoj u suđenjima zbog finansijskih poteškoća koje imaju. Detektor je saznao da su advokatske komore u oba entiteta primile inicijative o otkazivanju punomoći u ovim predmetima.

Advokat Miodrag Stojanović izjavio je za Detektor da “situacija postaje vrlo ozbiljna i da su inicijative o otkazivanju punomoći sve izglednije”. Advokati već šest mjeseci rade pred Sudom Bosne i Hercegovine o svom trošku, a ovo stanje može dovesti do nesagledivih posljedica u predmetima ratnih zločina.

Stojanović dodaje da postoje advokati koji su se posvetili radu pred Sudom BiH i koji žive i rade isključivo od primanja kojih nemaju od decembra prošle godine. On ističe da sudije i tužioci primaju plate te da je odgovornost na onima koji imenuju advokate za odbrane po službenoj dužnosti.

Predsjednik Advokatske komore Republike Srpske, Dalibor Mrša, potvrdio je da je Državni sud uputio dopis kojim su pokušali pronaći rješenje za ovaj problem, ali da se suočavaju s ignorantskim odnosom politike.

Ova situacija izaziva zabrinutost jer bi mogući zastoj u suđenjima za ratne zločine mogao značiti odlaganje pravde za žrtve i njihove porodice.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -