Nedjelja, 6 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHTužilaštvo formira predmet povodom Dodikovog spiska iz CIPS-a

Tužilaštvo formira predmet povodom Dodikovog spiska iz CIPS-a

Portparol Tužilaštva BiH, Dušica Radovanović Grubač, je najavila formiranje predmeta u vezi navodnog spiska iz CIPS-a, koji je nedavno javno pokazao Milorad Dodik. Spisak navodno sadrži imena živih osoba koje se vode kao žrtve genocida.
Iako Tužilaštvo nije zaprimilo prijavu u vezi ovog spiska, Grubač je izjavila da će formirati predmet i pokrenuti istragu na osnovu medijskih napisa i upita agencije Srna.
Dodik je prošlog mjeseca izjavio da su na nadgrobnim pločama u Memorijalnom centru u Potočarima upisana imena ljudi koji su živi i koji se nalaze u specijalnoj evidenciji CIPS-a. Na konferenciji za novinare u Srebrenici, on je pokazao spisak iz CIPS-a tvrdeći da se na njemu nalaze pomenuti ljudi.
Međutim, objavljivanje ovog spiska od strane agencije Srna izazvalo je kritike. Naime, takvim postupkom se pokušava minimizirati zločin i negirati činjenica da se u Srebrenici dogodio genocid, koji je već presuđen na sudu u Hagu na osnovu mnogobrojnih dokaza, a ne spiska ubijenih.
Milorad Kojić, poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, prethodno je izjavio da su na spomen-obilježju u Potočarima upisana 816 imena koja se nikada nisu nalazila u prijeratnoj bazi CIPS-a. Međutim, nije pružio dokaze koji bi podržali ovu tvrdnju.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -