Subota, 5 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHOružane snage BiH oduševile na vježbi "Dinamični odgovor"

Oružane snage BiH oduševile na vježbi “Dinamični odgovor”

Uz prisustvo važnih vojnih zvaničnika, uključujući načelnika Zajedničkog štaba OS BiH generalpukovnika Gojka Kneževića, Oružane snage Bosne i Hercegovine oduševile su javnost svojom vježbom na Manjači.

Cilj vježbe “Dinamični odgovor 24-4” bio je procjena spremnosti i obučenosti pripadnika 4. pješadijske brigade OS BiH za širok spektar operacija i prezentacija njihovih operativnih sposobnosti. U sklopu vježbe primjenjivan je novi koncept institucionalnog vanjskog ocjenjivanja operativnih sposobnosti, koji je usklađen s NATO standardima.

Tokom vježbe, pripadnici OS BiH pokazali su izuzetno visok nivo obučenosti, profesionalizma, posvećenosti i zalaganja. Bojevo gađanje, borba u urbanim naseljima i medicinska evakuacija bili su samo neki od segmenata koje su pripadnici uspješno izveli.

Ministarstvo odbrane BiH istaklo je da je prezentacija operativnih sposobnosti Oružanih snaga BiH jedan od razloga zbog kojeg vrhovna komanda uvijek prati izvođenje ovakvih vježbi. Vježba je trajala od 3. do 10. juna 2024. godine.

Ova uspješna vježba ne samo da je potvrdila visok nivo obučenosti pripadnika OS BiH, već je i pokazala njihovu posvećenost i spremnost za izvođenje različitih operacija. Sposobnost OS BiH da postigne interoperabilnost sa NATO standardima od velike je važnosti za daljnje jačanje vojnih kapaciteta zemlje.

Iako je vježba zahtijevala obustavu saobraćaja na Manjači, ova privremena smetnja bila je opravdana zbog pružanja podrške pripadnicima OS BiH u njihovom radu i prikazu visokih operativnih sposobnosti.

Vježbe poput ove igraju ključnu ulogu u održavanju visokog nivoa obučenosti vojnih snaga, ali i jačanju povjerenja javnosti u njihov rad. Pripremljenost za različite scenarije i brza reakcija na izazove neophodni su elementi zaštite i sigurnosti građana BiH.

Svi prisutni na vježbi mogli su se uvjeriti u izuzetne sposobnosti Oružanih snaga BiH. Ova uspješna demonstracija moćnih i spremnih snaga ponos je za zemlju i dodatno jača njen međunarodni ugled i sigurnost.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -