Utorak, 24 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHSrbija se direktno miješa u bh. procese, tvrde bh. političari

Srbija se direktno miješa u bh. procese, tvrde bh. političari

Navode da uvidom u sadržaj Deklaracije o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda zaključuju da se Srbija nastavlja direktno miješati u bh. procese, što razumiju kao nastavak projekta tzv. “srpskog sveta” o kojem je ranije govorio aktuelni visoki dužnosnik i bivši glavni obavještajac u Srbiji.

Danas u BeograduOvo je tekst deklaracije usvojene na “svesrpskom saboru”, sastoji se od 49 zaključaka “Kao organizacija posvećena BiH i očuvanju hrvatskog identiteta kao jednog od temeljnih faktora bosanske državotvornosti, s pozornošću pratimo sve poteze i spremni smo u svakom trenutku stati u zaštitu zajedništva, teritorijalnog integriteta i suvereniteta države, ni pedlja je ne prepuštajući bilo kome drugome. Žalimo što naši prijatelji Srbi u BiH eklatantno i beskrupulozno pokušavaju biti uvučeni u projekte koji se bez njihova znanja i volje vode izvan njihove zemlje, i još k tomu se pokušavaju predstaviti kao projekti za njihovo dobro”, ističu iz HNV-a.

Dodaju da pozivaju demokratske snage u bh. entitetu Republika Srpska (RS) i u Srbiji da snažno i nedvosmisleno odbace bilo kakvu agendu koja ih iznova odvaja od njihove domovine, Bosne i Hercegovine. “Iskrena zahvala svima onima koji ovih dana iskazuju neposluh spram pomahnitalih struktura koje vlastiti narod koriste kao antizapadno pogonsko gorivo”, zaključuju.

Bosanskohercegovački političari izražavaju zabrinutost zbog navodne neposredne upletenosti Srbije u bh. procese. Naime, analizom Deklaracije o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda, zaključuju da se Srbija nastavlja miješati u političke procese u Bosni i Hercegovini. Smatraju to kao nastavak projekta tzv. “srpskog sveta”, o kojem je ranije govorio visoki dužnosnik i bivši glavni obavještajac Srbije.

Deklaracija, koja je usvojena na “svesrpskom saboru” u Beogradu, sadrži 49 zaključaka. Hrvatsko nacionalno vijeće (HNV), kao organizacija posvećena BiH i očuvanju hrvatskog identiteta, izražava svoju zabrinutost zbog ovakvih poteza Srbije. Ističu da su spremni stati u zaštitu teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH.

Iz HNV-a također žale što se prijatelji srpskog naroda u BiH pokušavaju uvući u projekte izvan njihove zemlje, bez njihovog znanja i volje. Dodaju da demokratske snage u bh. entitetu Republika Srpska (RS) i Srbiji trebaju odbiti sve pokušaje koji ih odvajaju od Bosne i Hercegovine.

Bosanskohercegovački političari ističu zahvalnost prema svima koji ne podržavaju ovakve pomahnitale strukture koje koriste vlastiti narod kao protuzapadno pogonsko gorivo.

Ova situacija izaziva veliki interes javnosti u Bosni i Hercegovini, a posebno među političarima i stručnjacima. Mnogi se nadaju da će ove optužbe potaknuti jačanje međunarodne zajednice u borbi za očuvanje stabilnosti i suvereniteta BiH.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -