Nedjelja, 29 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHSDA traži smjenu ministra Nešića zbog negiranja genocida u Srebrenici

SDA traži smjenu ministra Nešića zbog negiranja genocida u Srebrenici

Jedan od prijedloga koji je izazvao veliku pažnju javnosti jeste zahtjev Kluba SDA za smjenu ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine, Nenada Nešića, zbog njegovog negiranja genocida u Srebrenici i vrijeđanja žrtava. Nešić je ove kontroverzne izjave dao na jednoj srbijanskoj televiziji.

Ovaj prijedlog ima poseban značaj jer se ministar Nešić izražavao u svojstvu ministra u Vijeću ministara BiH, čiji je resor zadužen za garantiranje sigurnosti i mira svim građanima. Toliko više je neprihvatljivo da koristi svoj položaj kako bi raspirivao međunacionalnu mržnju i negirao evidentan zločin koji se dogodio u Srebrenici.

Da bi smjena ministra Nešića bila realizirana, neophodno je obezbijediti većinsku podršku u oba doma državnog parlamenta. Ovo će biti prilika da se zastupnici izjasne o ponašanju ministra i zaštiti integritet institucija BiH.

Pored prijedloga za smjenu ministra, na dnevnom redu se nalaze i drugi važni amandmani i zakoni. Klub DF predložio je amandman II. na Ustav BiH, dok je Nihad Omerović podnio zahtjev za dopunu Zakona o strancima.

Također su tu i Prijedlog zakona o dopunama Zakona o odbrani BiH i Prijedlog dopune Poslovnika Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH. Ovi prijedlozi ukazuju na važnost donošenja zakona i pridržavanja poslovnika kako bi institucije funkcionisale na adekvatan način.

Pored ministra Nešića, zastupnici će također raspravljati o razrješenju Marina Vukoje sa pozicije sekretara Zastupničkog doma. On je nedavno imenovan za sudiju Ustavnog suda BiH i položio je zakletvu.

Očekuje se da će današnje sjednice biti prilika za razmatranje i raspravu o važnim pitanjima koja se tiču funkcionisanja institucija i poštivanja Ustava BiH.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -