Subota, 5 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHMajkama Srebrenice dodijeljena godišnja Nagrada za zasluge u borbi za demokratiju i...

Majkama Srebrenice dodijeljena godišnja Nagrada za zasluge u borbi za demokratiju i ljudska prava

U okviru Sarajevskog plenuma, Regionalna akademija za razvoj demokratije iz Novog Sada, Centar za građansko obrazovanje iz Podgorice i Fakultet političkih nauka iz Sarajeva su odlučili da ovogodišnju godišnju Nagradu za zasluge u borbi za demokratiju i ljudska prava dodele Majkama Srebrenice.

Ova prestižna nagrada je priznanje njihovoj neumornoj posvećenosti borbom za pravdu, istinu i ljudska prava, posebno kroz rad u okviru udruženja koja okupljaju Majke Srebrenice. Njihov doprinos u njegovanju kulture sjećanja, suočavanju s prošlošću te pružanju podrške preživjelima i njihovim porodicama je neprocjenjiv.

Posebno su istaknuti njihovi napori u internacionalnom zalaganju za usvajanje Rezolucije Ujedinjenih nacija o sjećanju na genocid nad Bošnjacima u Srebrenici. Na taj način, Majke Srebrenice su značajno doprinijele globalnom prepoznavanju i osudi ovog najtežeg zločina. Njihova borba za pravdu i istinu ne samo da je ojačala preživjele i porodice žrtava, već je također pružila primjer hrabrosti i posvećenosti ljudskim pravima čitavoj međunarodnoj zajednici. Njihov rad kontinuirano podsjeća svijet na važnost suočavanja s prošlošću kako bismo zajedno izgradili bolju budućnost.

Dodjela Nagrade će se održati tokom regionalnog plenuma “Quo vadis, Balkan?”, jedne od najznačajnijih regionalnih inicijativa koja okuplja istaknute pojedince, organizacije, stručnjake i aktiviste koji se bave temama demokratije, pomirenja i regionalne saradnje.

Svečana ceremonija će biti održana na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, u petak 7. juna 2024. godine, s početkom u 19:00 sati. Majkama Srebrenice će biti uručena Nagrada za zasluge u borbi za demokratiju i ljudska prava.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -