Nedjelja, 6 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHOzvaničen završetak izgradnje spomenika "Krila slobode" na Golem Brdu

Ozvaničen završetak izgradnje spomenika “Krila slobode” na Golem Brdu

U subotu, 8. juna, će biti ozvaničen završetak izgradnje spomenika “Krila slobode” na Golom Brdu, u općini Novi Grad Sarajevo. Spomenik, koji se nalazi na brdu Žuč, simbolizira hrabrost i otpor junaka koji su se borili za odbranu Sarajeva i BiH. Ovo je do sada najveći spomenik u Sarajevu sa rasponom “Krila slobode” od 25 metara i visinom od 16 metara.

Program na Golom Brdu će započeti u 14 sati, a centralna manifestacija će početi u 17 sati. Svečanost će biti direktno prenošena na televiziji Hayat. Posjetiocima je osiguran prevoz do Golog Brda i nazad, kao i bogat kulturno-zabavni program sa koncertom patriotskih pjesama.

Ukupna ulaganja Općine Novi Grad Sarajevo na ovom lokalitetu su iznosila 1.330.000 KM, od čega je najveći dio bio za izgradnju spomenika. Projekat je finansijski podržan od strane Ministarstva za boračka pitanja KS i JU Fonda memorijala KS. Također, Općina Novo Sarajevo je finansijski podržala izradu idejnog rješenja spomenika.

Osim spomenika, planirano je vanjsko uređenje prostora oko spomenika i izgradnja muzeja. Općina Novi Grad Sarajevo također radi na projektu proširenja ceste od “Doma oslobodilaca” do Golog Brda kako bi se olakšao pristup ovom historijski važnom lokalitetu.

Pozivaju se porodice šehida i poginulih boraca, ratni vojni invalidi, demobilisani borci, njihove porodice, civilne žrtve proteklog rata i svi građani da prisustvuju ovom svečanom događaju i da zajedno obilježe Dan odbrane i pobjede na Žuči.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -