Nedjelja, 6 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHMagazinović: Istanbulska konvencija zahtijeva edukaciju muškaraca u borbi protiv nasilja nad ženama

Magazinović: Istanbulska konvencija zahtijeva edukaciju muškaraca u borbi protiv nasilja nad ženama

Član međunarodne parlamentarne mreže Vijeća Evrope “Žene slobodne od nasilja”, Sabina Magazinović, naglasila je da je edukacija muškaraca ključni faktor u borbi protiv nasilja nad ženama. Magazinović je istakla da Istanbulska konvencija zahtijeva od država potpisnica da preduzmu mjere koje će prevenciju nasilja nad ženama učiniti održivom.

Jedan od značajnih alata u borbi protiv nasilja nad ženama, kako je Magazinović istakla, jeste edukacija muškaraca o prepoznavanju i prevenciji nasilja nad ženama. Osim toga, važno je raditi na razbijanju stereotipa i seksističkih uvjerenja koja čine nasilje nad ženama prihvatljivim.

Magazinović je kao član međunarodne parlamentarne mreže “Žene slobodne od nasilja” ukazala na nedovoljno prepoznatu digitalnu dimenziju nasilja nad ženama. Ona je pozdravila prijedlog preporuke za uspostavu mehanizama podrške u obliku pravnog i psihološkog savjetovanja za žrtve nasilja u digitalnoj sferi.

Podsjetimo, PSVE se bavi pitanjima cyber diskriminacije i mržnje na internetu, kao i borbom protiv seksualnog nasilja i uznemiravanja žena u javnom prostoru. Strategija rodne ravnopravnosti Vijeća Evrope naglašava potrebu za suzbijanjem nasilja nad ženama online i offline, te borbu protiv rodnih stereotipa i seksizma na društvenim mrežama.

“Digitalna dimenzija nasilja nad ženama” naglašava da ovo štetno ponašanje predominantno cilja žene i djevojčice te predstavlja ključni dio iskustva rodno zasnovanog nasilja nad ženama.

U skladu s Istanbulskom konvencijom, Magazinović ističe važnost edukacije muškaraca, osim zakonskih unaprjeđenja, kako bi se smanjilo nasilje nad ženama, kako u online, tako i u offline prostoru.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -