Subota, 5 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHPlenković: HDZ BiH i Hrvatske rade na podršci za napredak BiH ka...

Plenković: HDZ BiH i Hrvatske rade na podršci za napredak BiH ka EU

Prilikom obraćanja novinarima, premijer Andrej Plenković izrazio je podršku HDZ-a BiH i Hrvatske u radu na ostvarenju dva zajednička cilja. Plenković ističe da je cilj ove dvije stranke snažna podrška hrvatske vlade i Bosne i Hercegovine kako bi se osigurao napredak zemlje ka Europskoj uniji.

Premijer se osvrnuo na nedavnu posjetu evropskog komesara Olivera Varhelyjija te je rekao da je između BiH i Hrvatske uspostavljena saradnja koja je rezultirala pozitivnim izvještajem Evropske komisije. Ovaj pozitivan izvještaj bio je presudan za otvaranje pregovora o pristupu BiH, a Plenković naglašava kako su upravo Hrvatska i HDZ BiH imale ključnu ulogu u privođenju tog procesa kraju.

Dodatno, premijer je naglasio važnost dijaloga i ravnopravnosti Hrvata unutar BiH. Istakao je da je ova tema jedna od ključnih tačaka u odnosima između dvije stranke te da je HDZ BiH snažan zagovornik položaja Hrvata u BiH.

Osim premijera Plenkovića, o posjeti evropskog komesara govorila je i Željana Zovko, kandidatkinja HDZ-a na izborima za Evropski parlament. Zovko ističe važnost širenja EU otvaranjem pregovora s BiH kako bi se zaštitila stabilnost regije od negativnih utjecaja trećih zemalja.

Na kraju, Zovko je naglasila da je borba za demokratiju i protiv autokratije prioritet u ovim izborima.

Ova izjava premijera Plenkovića i Zovkoove poruke zadovoljile su članove HDZ-a BiH i Hrvatske, ali još uvijek ostaje da se vidi kako će ova podrška utjecati na napredak BiH ka EU.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -