Subota, 5 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHPotpisan sporazum o grantu od 8 miliona eura za uređenje plovnog puta...

Potpisan sporazum o grantu od 8 miliona eura za uređenje plovnog puta na koridoru rijeke Save

Ministar finansija i trezora BiH, Srđan Amidžić, i šef Kancelarije Svjetske banke za BiH i Crnu Goru, Kristofer Šeldon, potpisali su danas Sporazum o grantu u iznosu od 8.000.000,00 eura (oko 16.000.000 KM). Cilj ovog granta je finansiranje uređenja plovnog puta na koridoru rijeke Save, što uključuje i deminiranje desne obale, predstavljajući prvu fazu projekta.

Ovaj projekat ima za svrhu unapređenje zaštite od poplava i poboljšanje prekogranične saradnje u oblasti voda na koridorima Save i Drine. Grant je odobren od strane Investicionog okvira za Zapadni Balkan i upravljat će njime Međunarodna banka za obnovu i razvoj, uz podršku Ministarstva komunikacija i transporta BiH.

Svjetska banka ima dugu istoriju ulaganja u Bosni i Hercegovini, s dosadašnjim ulaganjima od preko 2,5 milijardi američkih dolara u 124 finansirana projekta. Trenutni portfelj Svjetske banke u BiH iznosi 558,11 miliona američkih dolara u 14 finansiranih projekata.

Ministar Amidžić zahvalio je Šeldonu na dosadašnjoj saradnji, dok je šef Kancelarije Svjetske banke izrazio zadovoljstvo i najavio dalju podršku projektima u Bosni i Hercegovini. Ulaganja Svjetske banke obuhvataju širok spektar sektora, kao što su transport, gasifikacija, deminiranje, stanovanje, zdravstvo, obrazovanje, javni radovi, poljoprivreda i mikro-finansiranje.

Ovaj sporazum o grantu je još jedan korak u jačanju infrastrukture u Bosni i Hercegovini, te poboljšanju saradnje s međunarodnim partnerima.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -