Nedjelja, 6 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHFemicid u Bosni i Hercegovini: Tragične sudbine žena koje su postale žrtve...

Femicid u Bosni i Hercegovini: Tragične sudbine žena koje su postale žrtve nasilja

Majke, kćerke, rodice, tetke, prijateljice. Da ih njihovi partneri nisu usmrtili, sada bi spremale užinu svojim dječacima, a kćerkama plele kosu za novi dan u školi. Ali, za to više neće dobiti priliku.

U posljednjih nekoliko mjeseci, Bosna i Hercegovina svjedoči poražavajućem trendu sve češćeg femicida. Dug je spisak žena koje je njihov partner usmrtio, a pravda još ne stiže do njih.

Majke, sestre, supruge – postale su žrtve nasilja, ostavivši iza sebe ruševine života i nemoćnih dječaka i djevojčica koji su ostali bez majke. Istraga je u tijeku, ali motivi nisu još uvijek jasni.

Brojna su pitanja koja treba postaviti. Kako je moguće da femicid nije krivično djelo u našem zakonodavstvu? Gdje je prevencija koja bi trebala zaštititi žene od nasilnog partnera? Zašto mi kao društvo zatvaramo oči pred nasiljem, sve dok nas ono ne zadesi?

Psiholog Alma Mahmutović Katica ističe da je femicid sve češće prisutan u našem društvu, ali da mnogi nisu svjesni njegove ozbiljnosti. Naše društvo treba biti edukovano o ovom problemu i prepoznati važnost prevencije.

Femicid je alarm koji nas upozorava na duboko ukorijenjene probleme u našem društvu. Nije dovoljno samo objaviti vijesti o ovim tragičnim događajima – potrebno je djelovati. Nasilje nad ženama ne smijemo tolerirati, a naše zakonodavstvo mora pružiti adekvatnu zaštitu i kaznu počiniteljima.

Sada je vrijeme da se svi zajedno borimo protiv femicida i osiguramo sigurno okruženje za žene. Ne smijemo zatvarati oči pred nasiljem, jer svi zaslužuju živjeti u bezbjednosti. Žrtve femicida ne smiju biti zaboravljene – njihove sudbine moraju biti podsjetnik na nužnost promjene.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -