Subota, 5 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHHitna sjednica Doma naroda PSBiH za izmjenu Poslovnika

Hitna sjednica Doma naroda PSBiH za izmjenu Poslovnika

Hitna sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) zakazana je za ponedjeljak, 3. juna, a pred delegatima bi se trebala naći samo jedna tačka dnevnog reda, Prijedlog izmjena i dopuna Poslovnika Doma naroda PSBiH po hitnom postupku.

Sjednicu je zakazao predsjedavajući Doma naroda Kemal Ademović koji je i formalni predlagač Prijedloga izmjena i dopuna Poslovnika tog doma, čiji je cilj onemogućiti predlaganje neustavnih zakona. Ademović je naglasio da je nedonošenje predloženih izmjena i dopuna Poslovnika Doma naroda moglo bi imati ozbiljne posljedice po Bosnu i Hercegovinu u smislu usvajanja zakona koji nisu u skladu sa Ustavom i zakonima Bosne i Hercegovine.

Prethodna sjednica Doma naroda, koja je održana u martu, prekinuta je nakon što su delegati iz Kluba bošnjačkog naroda odlučili napustiti sjednicu zbog zahtjeva za razmatranje Prijedloga zakona o Ustavnom sudu BiH po hitnom postupku. Prijedloženim izmjenama se želi detaljnije regulisati postupak sazivanja hitne sjednice i definisati obaveza dostavljanja prijedloga materijala Zakonodavno-pravnom sektoru PSBiH i Ustavnopravnoj komisiji Doma naroda.

Ukoliko budu usvojene, predložene izmjene i dopune stupaju na snagu sljedećeg dana od dana objavljivanja u “Službenom glasniku BiH”.

Ovom hitnom sjednicom Doma naroda PSBiH očekuje se unapređenje zakonodavnog procesa i usklađivanje Poslovnika sa Ustavom i zakonima BiH.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -