Nedjelja, 6 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHHDZ 1990 i HNP zajedno na lokalne izbore

HDZ 1990 i HNP zajedno na lokalne izbore

U petak je potvrđeno da će stranke sa hrvatskim predznakom, HDZ 1990 i HNP, izići zajedno na lokalne izbore u većini općina u Bosni i Hercegovini. Ova saradnja će predstavljati konkurenciju vladajućem HDZ-u BiH.

Prvi sporazum o saradnji je potpisan za općinu Tomislavgrad, gdje će HDZ 1990 i HNP podržati dosadašnjeg gradonačelnika Ivana Buntića kao zajedničkog kandidata na lokalnim izborima koji će se održati 6. oktobra. Ove dvije stranke će također imati jednu listu za Gradsko vijeće Tomislavgrada.

Lider HDZ-a 1990, Ilija Cvitanović, je izjavio da je sporazum u Tomislavgradu potvrda odlične saradnje ovih dviju stranaka koje čine i okosnicu vlasti u Livanjskom kantonu sa sjedištem u Tomislavgradu. On je naglasio da su HDZ 1990 i HNP strateški partneri koji planiraju graditi dugoročne odnose.

Ovim sporazumom o saradnji, HDZ 1990 i HNP pokazuju da je moguće uspostaviti funkcionalnu vlast u kantonu bez HDZ-a BiH. Ove dvije stranke također planiraju potpisati sporazum o zajedničkom nastupu u Livnu, gdje će zajednički kandidat za gradonačelnika biti Mate Vukadin, kao i u nizu drugih općina širom Bosne i Hercegovine.

Nekoliko manjih opozicionih stranaka u BiH već je najavilo podršku ovim dvjema strankama na lokalnim izborima. Ova saradnja bi mogla pobuditi interes ne samo među biračima, već i među političkim strankama koje žele izazvati promjene u političkom pejzažu Bosne i Hercegovine.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -