Nedjelja, 6 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHAdvokat Novalića tvrdi: Optužnica protiv premijera BiH ima nedostatke, najavljuje nove prijave

Advokat Novalića tvrdi: Optužnica protiv premijera BiH ima nedostatke, najavljuje nove prijave

Advokat Nedžad Jahić, branilac premijera Bosne i Hercegovine Fadila Novalića, izjavio je za bosanskohercegovački portal Klix.ba da optužnica protiv Novalića ima nedostatke, te da se planiraju podnijeti nove prijave.

Jahić je istakao da se advokatski tim fokusirao na aktivnosti koje su trebale biti preduzete nakon što je optužnica Tužilaštva Bosne i Hercegovine zaprimljena u Sudu BiH. Međutim, ove aktivnosti nisu realizirane.

“Sutkinja je bila svjesna nedostataka u optužnici u vezi sa krivičnim djelima za koja se osumnjičeni terete, kao i nepostojanja dokaza koji bi opravdali nadležnost Suda BiH”, rekao je Jahić.

Određena krivična djela za koja su Novalić i drugi oslobođeni optužbi su postala predmet detaljne analize advokatskog tima. Nakon cjelokupnog pregleda dokumentacije i svih faza postupka, posebno onih dostupnih u trenutku potvrđivanja optužnice od strane sudije Hadžiomerović, pronađeni su dokazi koji potvrđuju da nema osnova za krivična djela koja su im stavljena na teret.

“Tužilaštvo je propustilo dostaviti relevantnu dokumentaciju iz koje bi se vidjelo da nema osnova za optužbe protiv Novalića i drugih. To je učinjeno kako bi se opravdala nadležnost Suda BiH pred javnošću. Prva stvar koju sudija za prethodno saslušanje treba uraditi je utvrditi da li postoji stvarna nadležnost suda, te zatim provjeriti da li optužnica ima nedostataka”, pojasnio je Jahić.

Advokat je nagovijestio podnošenje novih prijava u cilju otklanjanja nedostataka u optužnici te dokazivanja nevinosti Novalića i ostalih optuženih.

Čekaju se dalji razvoj događaja i odluka suda u ovom slučaju.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -