Subota, 5 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHVlada Tuzlanskog kantona oslobađa građane plaćanja 'zdravstvene markice'

Vlada Tuzlanskog kantona oslobađa građane plaćanja ‘zdravstvene markice’

Vlada Tuzlanskog kantona odlučila je nastaviti sa praksom oslobađanja građana od plaćanja premije osiguranja za 2024. godinu. Ova odluka proistekla je nakon potpisivanja sporazuma o visini sredstava koje će Vlada uplatiti Zavodu zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona umjesto osiguranih lica.

Naime, prema novom sporazumu, umjesto da građani plaćaju premiju osiguranja, Vlada će iz budžeta Tuzlanskog kantona uplatiti 500.000 KM Zavodu zdravstvenog osiguranja. Ovaj iznos će biti usmjeren u poboljšanje nivoa zdravstvene zaštite za građane.

Premijer Tuzlanskog kantona, Irfan Halilagić, ističe da je ova odluka donesena kako bi se osigurao kontinuitet i stabilnost u finansiranju zdravstvenog sektora. Prošle godine, Vlada je prvi put preuzela obavezu plaćanja premije osiguranja za građane, a s obzirom na značajan prihod koji premija donosi, odlučeno je da se ta praksa nastavi i ove godine.

Građani Tuzlanskog kantona su do sada godišnje uplaćivali iznos do tri i po miliona KM na račun Zavoda zdravstvenog osiguranja, po osnovu premije zdravstvenog osiguranja. Iznos premije po osiguraniku iznosio je 20 maraka.

Treba napomenuti da su neke kategorije građana već ranije bile oslobođene plaćanja premije, a prošle godine je odlučeno da se od nje oslobode svi građani. Takva praksa nastavljena je i u 2024. godini, a ova odluka će svakako olakšati financijsko opterećenje građana u doba pandemije.

Sve u svemu, odluka Vlade Tuzlanskog kantona o oslobađanju građana plaćanja ‘zdravstvene markice’ u 2024. godini donosi olakšanje za građane, a istovremeno će omogućiti veća sredstva koja će biti usmjerena u poboljšanje zdravstvene zaštite na području Tuzlanskog kantona.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -