Subota, 5 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHOtkrivanje spomenika "Krila slobode" na brdu Žuč u Sarajevu

Otkrivanje spomenika “Krila slobode” na brdu Žuč u Sarajevu

U sklopu manifestacije Dana odbrane općine Novi Grad Sarajevo i bitke za brdo Žuč, planirano je svečano otkrivanje spomenika “Krila slobode” 8. juna na Golom Brdu. Ovaj događaj je centralni dio programa manifestacije, koji se posvećuje godišnjicama ličnosti i događaja iz perioda odbrane Bosne i Hercegovine.

Spomenik “Krila slobode” će biti monumentalno djelo, čije krila će imati raspon od 25 metara, a visina spomenika će iznositi 16 metara. Tajib Delalić, pomoćnik načelnika za boračka pitanja, rad, socijalna pitanja i zdravstvo, opisuje spomenik kao jedan od najljepših u državi. On ističe da je upravo ovako grandiozno djelo potrebno kako bi se čuvale uspomene na heroje odbrane BiH koji su branili državu od agresora.

Osim otkrivanja spomenika, manifestacija će obilježiti i druge značajne datume iz perioda rata 1992-1995. Tijekom mjeseca juna će biti obilježena godišnjica stradanja mještana Ahatovića i Dobroševića, formiranja prvog logora u Rajlovcu te pogibije heroja oslobodilačkog rata kao što su Safet Isović i Safet Zajko.

Pomoćnik načelnika, Tajib Delalić, najavio je da će obilježavanje početi 1. juna na Dobrinji, gdje će biti prisjećanja na zločin u kojem su ubijeni učesnici Bajramskog turnira. Također, u nedjelju će biti obilježen Dan logoraša i prvog logora na području općine Novi Grad Sarajevo.

Nakon svečanog otkrivanja spomenika “Krila slobode” na brdu Žuč, bit će organiziran cjelodnevni program. Tajib Delalić je istakao da je ova bitka na brdu Žuč prvi put agresoru pokazala da neće biti lako sa braniteljima Armije i MUP-a RBiH te je podsjetio na hrabrost boraca koji su odbranili BiH.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -