Petak, 20 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHProglašena epidemija malih boginja u Brčkom

Proglašena epidemija malih boginja u Brčkom

Na temelju analize činjeničnog stanja, predstojnik Odjela za zdravstvo i ostale usluge, Asmir Mujanović, donio je Odluku o proglašenju epidemije zarazne bolesti malih boginja (morbili) na području Brčko distrikta Bosne i Hercegovine. Prema informacijama iz Pododjela za javno zdravstvo, od početka godine prijavljeno je 112 slučajeva oboljelih od morbila, s tim da su najviše oboljelih u dobnoj skupini od 5 do 18 godina. Srećom, nije bilo smrtnih ishoda.

Doktorica medicine Jasmina Čehić Ljaljić istakla je važnost vakcinacije kao najznačajnije preventive mjere protiv morbila. Prema njenim riječima, obuhvat vakcinacijom za 2023. godinu iznosi 52 posto, dok je potrebno postići kolektivni imunitet od 95 posto kako bi bolest prestala cirkulirati. Također, napomenula je da od ukupno oboljelih, 92 osobe nisu vakcinisane, 4 su primile vakcinu, dok je 16 nepotpuno vakcinisano.

Specijalistica epidemiolog Adrijana Grgić iz Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Brčko distrikta BiH predstavila je osnovne simptome morbila, uključujući visoku temperaturu, curenje iz nosa, crvenilo očiju i karakteristični osip na tijelu. U slučaju pojave simptoma, preporučuje se telefonsko najavljivanje dolaska u Dom zdravlja te korištenje zaštitne maske za lice i papirnog ubrusa prilikom kašljanja.

Doktorica Grgić ističe da je vakcinacija jedina prevencija protiv morbila te podsjeća roditelje da dovedu djecu na vakcinisanje, posebno ukazujući na važnost MMR vakcine koja treba biti primijenjena u dobi od godinu dana i šest godina. Kako bi se osigurala dostupnost vakcina, organizovat će se davanje MMR vakcina i u drugoj smjeni, u dječjem dispanzeru.

Uz to, doktorica Grgić je apelirala na osobe koje rade s oboljelima da koriste zaštitne maske, vode računa o higijeni, dezinfekciji ruku te o provjetravanju i dezinfekciji prostora kako bi se spriječilo širenje bolesti.

Ova epidemija malih boginja u Brčkom zahtijeva hitne mjere kako bi se suzbila i zaustavila daljnja širenja zaraze. Vlada Brčko distrikta BiH poziva građane na suradnju i podršku u borbi protiv morbila.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -