Nedjelja, 6 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHBelgijski istražitelji pretresli kancelariju asistenta u Evropskom parlamentu

Belgijski istražitelji pretresli kancelariju asistenta u Evropskom parlamentu

Belgijski istražitelji su danas izvršili pretres kancelarije asistenta u Evropskom parlamentu u sklopu istrage o ruskom miješanju. Ova akcija je dio sudskog istraživanja na novinskoj web stranici Glas Evrope, koja je bila pod nadzorom od marta ove godine. Češke obavještajne službe otkrile su postojanje mreže koju finansira Moskva, a ta mreža je širila prorusku propagandu putem Glasa Evrope. Cilj ove mreže bio je utjecati na evropske izbore koji se održavaju u junu.

Belgijski premijer, Alexander De Croo, je također objavio da je belgijski savezni tužilac pokrenuo istragu o ruskom miješanju u Evropski parlament. Prema izvješćima, zastupnici Evropskog parlamenta su bili plaćeni da šire prorusku propagandu. Osim pretresa kancelarije pomoćnika europarlamentarca, istražni sudija je naložio pretres i kuće pomoćnika u Schaerbeeku. Također, istražitelji su izvršili pretres i njegove kancelarije u Strazburu.

Glas Evrope, smješten u Pragu, navodno je bio osmišljen kako bi odvratio Evropsku uniju da pomogne Ukrajini u borbi protiv Rusije. Češka obavještajna služba BIS navodi da je mrežu finansirala Moskva. Otkriveno je da su neki evropski političari sarađivali s ovom web stranicom i da su bili plaćeni sredstvima iz Rusije, koja su također korištena za finansiranje kampanja za predstojeće evropske izbore.

Zbog svoje političke orijentacije, Glas Evrope je uglavnom podržavao političare krajnje desnice. Upravo zbog toga, Evropska unija je nedavno isključila ovu web stranicu i stavila je na listu evropskih sankcija.

Ove akcije istražitelja ukazuju na ozbiljnost problema ruskih miješanja u političke procese i važnost zaštititi evropske institucije od takvog utjecaja.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -