Subota, 5 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHTužiteljstvo BiH podiglo optužnicu za ratni zločin protiv Zdravka Čvorića

Tužiteljstvo BiH podiglo optužnicu za ratni zločin protiv Zdravka Čvorića

Tužiteljstvo Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva Bosne i Hercegovine uputilo je optužnicu protiv Zdravka Čvorića, rođenog 1967. godine u Tuzli, a koji je trenutno nastanjen u Nizozemskoj. Čvorić, državljanin Kraljevine Nizozemske, nalazi se u pritvoru zbog sumnje da je počinio ratni zločin.

Prema optužnici, Zdravko Čvorić je za vrijeme rata djelovao kao pripadnik rezervne policije SJB Zvornik i navodno je kršio odredbe Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata. Konkretno, tereti se da je krajem jula 1992. godine, dok je bio čuvar u zatvoru u objektu FK “Divič” u Zvorniku, zlostavljao ženu bošnjačke nacionalnosti koja je bila nezakonito zatočena u tom objektu. Navodi se da je Čvorić ženu na silu izveo iz zatvora, prijeteći joj oružjem, te ju je potom silovao u obližnjem objektu, nakon čega je naredio žrtvi da se vrati u prostorije sa ostalim zatvorenicima.

Tužiteljstvo će dokazivati navode optužnice sa 16 svjedoka, među kojima je jedan svjedok s mjerama zaštite, te jednim stručnim vještakom. Također, bit će priloženo i 15 materijalnih dokaza.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu Bosne i Hercegovine, a Tužiteljstvo BiH je izvijestilo javnost da će detalje ovog slučaja objaviti nakon potvrđivanja optužnice.

Zdravko Čvorić se suočava s ozbiljnim optužbama za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, što je kazneno djelo prema članku 142. Kaznenog zakona Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -