Petak, 20 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHPredsjednik Narodne skupštine RS hvali haškog optuženika Momira Talića i šokira javnost

Predsjednik Narodne skupštine RS hvali haškog optuženika Momira Talića i šokira javnost

Predsjednik Narodne skupštine RS, Nenad Stevandić, izazvao je kontroverze svojim nedavnim javnim nastupom u kojem je pohvalio haškog optuženika Momira Talića i naveo ga kao “primjer drugim”. Ova izjava je uslijedila nakon izglasavanja Rezolucije o Srebrenici iz manjeg bh. entiteta, što je izazvalo sve glasnija previranja o “mirnom razlazu”.

Predsjednik Stevandić je u svom govoru na Saboru srpskog naroda 8. juna naglasio Talićevu javnu odbranu svog naroda i njegovo otvoreno probijanje koridora tokom ratnih sukoba u BiH. Također je kritikovao one koji su sve radili tajno i istakao da zakonito ponašanje treba biti uslov sporazuma o mirnom razlazu, koji će u narednih mjesec dana Vlada RS uputiti FBiH.

No, ova izjava je izazvala šok i kontroverzu u javnosti. Momir Talić je bio optužen za ratne zločine počinjene u BiH i umro je dok je bio na privremenoj slobodi, prije suđenja. Talić je također bio jedan od glavnih saradnika i obavještavao je Ratka Mladića, koji je osuđen za genocid i druge ratne zločine.

Ovim izjavama, predsjednik Narodne skupštine RS je izazvao kontroverzne reakcije u javnosti. Mnogi su osudili njegove pohvale haškog optuženika i izrazili zabrinutost zbog poruke koju ovakav javni istup šalje o poštovanju pravde i ratnih zločina.

S druge strane, situacija je dodatno zakomplicirana jer se sve više naslućuje mogućnost “mirnog razlaza” između entiteta. Ukoliko do toga dođe, međunarodna zajednica će se suočiti sa teškim pitanjima priznanja samostalne države RS. To izaziva dodatnu zabrinutost i napetost u regiji.

Očekuje se da će se ovi događaji nastaviti razvijati u slijedećim mjesecima, a javnost i međunarodna zajednica će pažljivo pratiti daljnji razvoj situacije.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -