Subota, 28 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHPoslovodni odbor FTV-a nudi rješenje za spašavanje BHRT-a i FTV-a

Poslovodni odbor FTV-a nudi rješenje za spašavanje BHRT-a i FTV-a

Radio-televizija Federacije Bosne i Hercegovine (FTV) suočava se s teškom financijskom situacijom koja je dovela do ukidanja 15 emisija. Ova mjera stupit će na snagu od ponedjeljka, a među emisijama koje će biti ukinute su popularni programi poput “Jedan”, “Odbrojavanje” i “Putevi zdravlja”.

Direktor FTV-a, Mirsad Karamehmedović, izjavio je za Klix.ba da je ova mjera samo prvi korak prema mogućem definitivnom gašenju televizije. “Doslovno smo na koljenima. Nismo u mogućnosti ostvariti prava koja nam je zakon zagarantovao od 2017. godine i moramo polako gasiti program. Pitanje je dana koliko ćemo ovako moći izdržati”, rekao je Karamehmedović.

Ipak, Poslovodni odbor FTV-a ponudio je rješenje za spašavanje kako BHRT-a tako i FTV-a. U novom saopćenju za javnost, odbor je pozvao BHRT da primijeni zakonske odredbe kako bi se osigurala stabilnost finansiranja oba javna emitera.

Karamehmedović je istaknuo da su rješenja dostupna, ali da je potrebna politička volja za njihovu implementaciju. U suprotnom, sudbina BHRT-a i FTV-a izgleda vrlo neizvjesna.

Ova situacija upozorava i na širi problem finansiranja javnih emitera u Bosni i Hercegovini. Oboje se suočavaju s problemima u ostvarivanju prava koja su im zagarantovana zakonom. Bez adekvatnog finansiranja, javne televizije teško mogu obezbijediti kvalitetan program i održati svoje mjesto u medijskom prostoru.

Situacija oko BHRT-a i FTV-a podsjeća na potrebu cjelokupne reforme medijskog sektora u Bosni i Hercegovini. Potrebno je osigurati adekvatno finansiranje i nezavisnost javnih emitera kako bi mogli obavljati svoju ulogu u informiranju javnosti.

Vrijeme je da se politički lideri i nadležne institucije pozabave ovim pitanjima kako bi se osigurala održivost javnih medija i sloboda izražavanja u Bosni i Hercegovini.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -