Subota, 5 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHDirektorica v.d. duže od godine dana - Sarajevska osnovna škola "Aneks" bez...

Direktorica v.d. duže od godine dana – Sarajevska osnovna škola “Aneks” bez uprave

U Osnovnoj školi “Aneks” u Sarajevu već godinu dana nije izabran direktor. Trenutno tu funkciju obavlja v.d. direktorica Emina Janjac čiji je mandat istekao, što znači da škola od ponedjeljka neće imati upravu. Ova situacija ne samo da stvara nepovoljne posljedice za učenike nego i za zaposlenike škole.

Sekretar škole Muzafer Kurtović tvrdi da resorno ministarstvo opstruira izbor direktora i procese u školi putem imenovanja školskog odbora koji, prema njegovim riječima, neposredno ili posredno otežava rad škole. Kristalno je jasno da je potrebno imenovanje novog direktora kako bi se donosile odluke i stvari potrebne za pravilan rad škole. Uz to, problem predstavlja i činjenica da se bliži kraj školske godine, a nema ko potpisati svjedodžbe učenicima.

Roditelji osnovaca iz ove škole izrazito su zabrinuti zbog dugotrajnog rješavanja problema i vjeruju da je dobrobit njihove djece direktno ugrožena. Naime, imenovanje direktora trebalo je biti obavljeno, ali je poništeno zbog sumnjivih proceduralnih grešaka. Izgleda da svaki put kada se pokušava zakazati sastanak s školskim odborom, neko ima izgovor.

Lejla Musić-Šatrović, zamjenica predsjednice vijeća roditelja, ističe da školski odbor nije održao sastanke već skoro četiri mjeseca. Sve što se tiče nastave odvija se bez poteškoća, ali sve ostale odluke koje školski odbor treba donijeti stoje i čekaju. Potrebno je poništiti proceduru izbora direktora od prošle godine i konačno riješiti ovu situaciju.

Nastavnici su također nezadovoljni jer škola ne napreduje kako je nekada bila prosperitetna. Svi projekti su zamrznuti, a djeca ne idu na izlete kao prije. Nastavnici samo žele da se izabere vršilac dužnosti direktora iz same ustanove.

S obzirom na hitnost situacije, problem vezan za ekskurziju učenika devetog razreda je riješen. Međutim, ostaje pitanje kada će se izabrati novi direktor i kada će školska uprava ponovno biti uspostavljena.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -