Petak, 20 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHDodik: Hrvatska bi trebala šutjeti jer je NDH počinila genocid

Dodik: Hrvatska bi trebala šutjeti jer je NDH počinila genocid

Predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, izjavio je danas da bi Hrvatska trebala šutjeti nakon što je sponzorirala rezoluciju o Srebrenici, jer je počinila nesporan genocid nad srpskim narodom za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Dodik je dao ove izjave kao odgovor na reakciju šefa hrvatske diplomacije Gordana Grlića Radmana koji je nakon sponzorisanja rezolucije, pozvao na održivost Bosne i Hercegovine kao zajednice dva ravnopravna entiteta i tri konstitutivna naroda. Dodik je istakao da nije logično da Grlić Radman sada promoviše načela jednakosti, kada je upravo sporna rezolucija kršila ta načela tako što su za nju lobirala samo dva bošnjačka člana Predsjedništva.

Dodik je naveo da je Hrvatska aktivno učestvovala u građanskom ratu u Bosni i Hercegovini, za razliku od Srbije koja nije imala vojne jedinice na teritoriji BiH. Dodik je upitao Grlića Radmana da objasni ko je uništio grad Mrkonjić Grad, ukoliko Hrvatska nije sudjelovala u tom ratu.

Predsjednik Republike Srpske je također podsjetio na ulogu Hrvatske kao sponzora u Bosni i Hercegovini, naglašavajući da bi Hrvatska trebala prestati govoriti o ovim temama jer NDH (Nezavisna Država Hrvatska) navodno počinila najveće zločine na prostoru bivše Jugoslavije – nesporan genocid nad srpskim narodom.

Ova izjava Milorada Dodika dolazi u trenutku povećavanja tenzija između Srbije i Hrvatske, posebno nakon što je Hrvatska sponzorirala rezoluciju o Srebrenici, koja je izazvala negativne reakcije u Srbiji.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -