Nedjelja, 6 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHCijene građevinskog materijala u Sarajevu porasle i do 89 posto

Cijene građevinskog materijala u Sarajevu porasle i do 89 posto

Istraživanjem smo došli do saznanja da su cijene građevinskog materijala u Sarajevu naglo porasle u posljednje dvije godine. Pitali smo jednu sarajevsku firmu da nam dostavi nabavne cijene koje su dobili od svojih ponuđača i rezultati su iznenađujući. Usporedili smo cijene materijala iz 2019. godine i primijetili da su se povećale od 9 do čak 89 posto.

Jedan od proizvoda koji je najviše poskupio su opečni blokovi. Na primjer, cijena najmanjeg bloka dimenzija 2019. godine bila je 1,36 KM po komadu, dok je ove godine skočila na čak 2,48 KM, što predstavlja povećanje od 82 posto. Cijena srednjeg bloka također je drastično porasla, sa 1,73 KM u 2019. godini na 2,94 KM ove godine. Najveći blok je skočio sa 2 KM na čak 3,40 KM po komadu.

Cijena betona MB 30, bez prevoza, također je porasla za 22 posto. Dok je 2019. godine iznosila 111 KM po metru kubnom, ove godine je narasla na 135 KM.

Siporeks je još jedan materijal koji se ističe po svojem naglom poskupljenju. Primjerice, dimenzije 625x200x200 mm su prije pet godina koštale 3,45 KM po komadu, dok je ove godine cijena skočila na čak 5,74 KM, povećavajući se za 66 posto.

Porast cijena građevinskog materijala ima direktan utjecaj na građevinsku industriju u Sarajevu, kako na pojedince koji grade svoje kuće i stanove, tako i na građevinske kompanije. To će vjerojatno dovesti do poskupljenja nekretnina i otežati pristup stanovanju za mnoge.

Lokalne vlasti i relevantne institucije trebale bi istražiti razloge za ovako naglo poskupljenje građevinskog materijala i pokušati pronaći načine da se olakša pristup stanovanju za građane. Također, potrebno je osigurati transparentnost u poslovanju građevinskih firmi kako bi se spriječila zloupotreba i prekomjerno poskupljenje materijala.

Ukoliko se nešto ne preduzme, situacija sa cijenama građevinskog materijala u Sarajevu mogla bi postati još teža i predstavljati ozbiljan izazov za sve koji se bave građevinskom industrijom ili žele izgraditi svoj dom.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -