Subota, 5 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHPotpisan ugovor o finansijskoj podršci EU za izgradnju tunela Prenj

Potpisan ugovor o finansijskoj podršci EU za izgradnju tunela Prenj

U ponedjeljak, 27. maja, u Sarajevu će biti potpisan ugovor o grantu za tehničku pomoć, kojim će Evropska unija pružiti finansijsku podršku za pripremu, nabavku i implementaciju ugovora za izgradnju tunela Prenj. Ugovor će biti potpisan između v.d. direktora JP Autoceste FBiH Denisa Lasića i direktorice Ureda Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u BiH Manuele Naessl.

Vrijedan 3,5 miliona eura, ovaj grant će biti od velike pomoći u realizaciji projekta koji ima za cilj izgradnju novog tunela na dionici autoceste kroz planinu Prenj. Potpisivanje ugovora će se održati u 15:30 sati u operativnom uredu JP Autoceste FBiH u Sarajevu.

Uz prisustvo Antonelle Di Sandri, šefice Sekcije operacija za ekonomski razvoj, prirodne resurse i infrastrukturu iz Delegacije EU u BiH, potpisivanje ugovora predstavlja važan korak ka ostvarenju ciljeva vezanih za infrastrukturne projekte u Bosni i Hercegovini.

Projekat izgradnje tunela Prenj ima veliki značaj za poboljšanje prometne infrastrukture u zemlji. Ovaj tunel će omogućiti brži i sigurniji protok saobraćaja na autocesti, što će poboljšati povezanost različitih dijelova BiH i olakšati putovanje građanima i turistima.

Očekuje se da će izgradnja tunela započeti u narednim mjesecima, nakon što budu završene sve pripremne aktivnosti. Projekat će biti implementiran uz podršku JP Autoceste FBiH i Evropske banke za obnovu i razvoj, te će doprinijeti razvoju infrastrukture i ekonomskom napretku Bosne i Hercegovine.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -