Subota, 5 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHDelegacija Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine učestvuje na zasjedanju PSNATO-a

Delegacija Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine učestvuje na zasjedanju PSNATO-a

Predsjedavajući Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini NATO-a (PSNATO) Kemal Ademović i zamjenik predsjedavajućeg Delegacije Obren Petrović učestvuju na proljetnom zasjedanju PSNATO-a koje se održava u Sofiji, Republika Bugarska, saopćio je Sektor za odnose s javnošću PSBiH.

Na zasjedanju su otvorene sjednice Odbora za ekonomiju i sigurnost, Odbora za nauku i tehnologiju, te Odbora za odbranu i sigurnost PSNATO-a. Jedna od tema razmatrana na zasjedanju je preliminarni nacrt izvještaja “Zapadni Balkan: Obnovljeni sigurnosni izazovi na pragu NATO-a”, izvjestitelja lorda Marka Lancastera iz Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, a članovi Delegacije PSBiH aktivno su učestvovali u raspravi.

Tokom zasjedanja, delegacija se sastala s generalnom sekretarkom PSNATO-a Ruxandrom Popa. Na sastanku su se osvrnuli na ispunjene zaključke s prethodnog sastanka u pogledu organiziranja seminara i održanih događaja. Posjeta Briselu Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost PSBiH također je ocijenjena uspješnom i primjerom dobre prakse.

Popa je istakla da PSNATO prepoznaje Bosnu i Hercegovinu kao zemlju saradnicu. Razmatrano je unapređenje statusa i povećanje broja članova Delegacije PSBiH. Naglašena je posvećenost PSNATO-a Bosni i Hercegovini i regiji zapadnog Balkana, što se vidi i iz izvještaja koji su na dnevnom redu odbora.

Zasjedanje je zaključeno razgovorom o predstojećim aktivnostima PSNATO-a, uključujući najavu idućeg proljetnog zasjedanja u Dejtonu, SAD. Ovo zasjedanje će biti posvećeno obilježavanju godišnjice potpisivanja Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini.

Izvor: [Sektor za odnose s javnošću PSBiH]

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -