Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHPronađen i uhapšen Ivica Čuljak nakon 11 godina skrivanja

Pronađen i uhapšen Ivica Čuljak nakon 11 godina skrivanja

Nakon gotovo 11 godina skrivanja, Ivica Čuljak je konačno pronađen i uhapšen u Zenici, početkom maja. On je sada sproveden u Zenicu gdje će izdržavati petogodišnju kaznu zatvora.

2013. godine, policija patrola PS Nevesinje uhvatila je Čuljka sa 33 kilograma skanka na magistralnom putu Gacko-Nevesinje. Tada je i zaprijetio policajcima, što je rezultiralo tajnom akcijom naredjenom od strane tadašnjeg načelnika UKP Siniše Kostreševića. Neke visoke policijske službenike sumnjičili su za kontakte sa Čuljkom.

Presudom Okružnog suda u Trebinju 2013. godine, Čuljak je osuđen na pet godina zatvora. Međutim, osvetoljubivi Čuljak prijetio je policajcima koji su učestvovali u akciji. Nakon toga, šest policajaca koji su bili involvirani u slučaj su degradirani, razmješteni ili smijenjeni.

Dugogodišnja borba organa vlasti po pitanju pronalaska Čuljka na kraju je dala rezultate. U februaru 2015. godine, Okružni sud iz Trebinja je naredio da se Čuljak javi na izdržavanje kazne u kazneno-popravnom zavodu zatvora u Foči. Međutim, Čuljak se odjavio iz Nevesinja i prijavio prebivalište u Mostaru, postupak koji je bio nezakonit.

Čuljak je tokom tih 11 godina uglavnom boravio u Hrvatskoj, tačnije u Splitu i Zagrebu. Šta je konačno dovelo do njegovog hapšenja na granici, trenutno nije poznato.

Važno je napomenuti da su Čuljci jedina hrvatska porodica koja se vratila i živi na svojim imanjima u selu Sopilja, u općini Nevesinje. Međutim, nakon početnih mirnih godina, počeli su problemi u vezi puta i imovinskih odnosa. Policija je intervenirala više od 500 puta u selu, a problemi i dalje postoje.

Ovaj slučaj će ostati upisan u anale s obzirom da je Čuljak bio nedostupan organima vlasti tokom čitavih 11 godina skrivanja.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -