Nedjelja, 6 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHApel stručnjaka nakon zločina u Tuzli: Zatajile sve institucije

Apel stručnjaka nakon zločina u Tuzli: Zatajile sve institucije

Zločin u Tuzli u kojem je nestala cijela porodica u jednom danu ponovo je šokirao javnost i pokrenuo diskusiju o problemu nasilja u društvu. Stručnjaci za sigurnost, sociolozi i psiholozi ponovno apeliraju na promjenu dosadašnjeg odnosa prema ovoj temi.

Jedan od stručnjaka koji se osvrnuo na ovaj slučaj je klinički psiholog Jasmina Dizdarević. Ona je naglasila da je ovaj zločin “prevršio sve granice”. Dizdarević ističe da se ne zna ko je odgovoran za rješavanje problema nasilja u društvu i da su sve institucije zatajile.

“Danas ne znamo ‘ni ko pije ni ko plaća’, ni ko obavlja svoj posao za koji je odgovoran i za koji prima platu. Niko se ne boji ničega i nikoga. Svako radi što mu je volja, kao da smo pali s Marsa, pa ne znamo šta nam je činiti”, kaže Dizdarević.

Također, Dizdarević ukazuje na činjenicu da su odnosi među ljudima drugačiji nego ranije, te da su ljudi sve više usamljeni i depresivni. Kako navodi, na takvo emotivno stanje “kaleme” se sumnje, paranoje i šizofreno ponašanje, što u nekim slučajevima može rezultirati nasiljem.

Dizdarević ističe da je važno pratiti znakove pored puta i ne okretati glavu kao da nas se to ne tiče. Također, ističe da se zlo rješava u korijenu i da se moramo boriti protiv negativnih oblika ponašanja najstrožijim zakonskim kaznama.

Svaki pojedinac može postati i žrtva i nasilnik, upozorava Dizdarević, te stoga moramo posvetiti pažnju prevenciji i rješavanju ovog problema.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -