Nedjelja, 6 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHZastupnik Naše stranke iznio mišljenje o Rezoluciji o Srebrenici usvojenoj u UN-u

Zastupnik Naše stranke iznio mišljenje o Rezoluciji o Srebrenici usvojenoj u UN-u

Predrag Kojović, zastupnik Naše stranke u Parlamentu BiH, dao je intervju za BHT u kojem je govorio o nedavno usvojenoj Rezoluciji o Srebrenici u Ujedinjenim narodima. Kojović je istakao da je dan usvajanja Rezolucije historijski, ali mu je žao što se pažnja pretežno usmjerava na stavove Aleksandra Vučića i Milorada Dodika, dok se malo govori o pijetetu prema žrtvama.

Kojović je izrazio svoje nezadovoljstvo istupima Vučića i Dodika, koji, prema njegovim riječima, sugeriraju da su Srbi genocidan narod. On je naglasio da takve generalizacije nisu prikladne i da je neophodno sačuvati pijetet prema žrtvama, bez obzira na nacionalnost.

Na pitanje o odnosu trojke prema Dodiku, Kojović je istakao nekoliko postignuća. Prvo, otvaranje pregovora s Evropskom unijom je postignuto. Drugo, pravosudni sistem počinje funkcionisati, što je rezultiralo podizanjem optužnice protiv Dodika i njegove porodice. Treće, Dodik i njegovi saradnici su sankcionisani. Kojović je naglasio da ove pobjede na više frontova jasno pokazuju da se ostvaruju značajni rezultati i da su doprinijele usvajanju Rezolucije o Srebrenici.

Rezolucija je zasigurno historijski trenutak koji naglašava važnost suočavanja s prošlošću i pijetetom prema žrtvama Srebrenice. Kojović je izrazio nadu da će se ova Rezolucija koristiti kao podloga za osiguranje pravde i pomirenja u regiji.

Ova izjava zastupnika Naše stranke o Rezoluciji o Srebrenici izazvala je pažnju javnosti, pokazavši da postoji potreba za daljnjim dijalogom i raspravom o ovoj temi kako bi se postiglo istinsko pomirenje i pravda za žrtve.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -