Subota, 28 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHVelika diplomatska pobjeda BIH: Rezolucija o genocidu u Srebrenici usvojena u UN

Velika diplomatska pobjeda BIH: Rezolucija o genocidu u Srebrenici usvojena u UN

Rezolucija o genocidu u Srebrenici, koja je nedavno izglasana u Ujedinjenim narodima, predstavlja jedan od najvažnijih diplomatskih pobjeda i političkih uspjeha Bosne i Hercegovine u 21. stoljeću. Iako je naša zemlja bila suočena s nepovoljnim okolnostima i nadmoćnom diplomatskom mašinerijom Rusije, Srbije, Sjeverne Koreje i drugih zemalja, ujedinjeni smo s našim saveznicima i uspjeli smo ostvariti pobjedu.

Rezolucija predstavlja mali, ali vrijedan korak ka zadovoljštini porodicama žrtava genocida u Srebrenici. Prisjećajući se teških trenutaka koje su prošli, moramo biti dostojanstveni i odmjereni u svojim izjavama. Nije nam cilj likovati i slaviti zbog ovog velikog diplomatskog uspjeha, već iskoristiti priliku za katarzu i rasvjetljavanje presuđenih ratnih zločinaca.

Predstavnik BIH u UN-u, gospodin Bećirović, istakao je da ova Rezolucija nije usmjerena protiv bilo kojeg naroda. Naprotiv, ona otvara novu šansu za suočavanje s prošlošću i naglašava važnost otkrivanja istine o genocidu u Srebrenici. Bećirović je zahvalio prijateljima i državama koje su pružile podršku u usvajanju Rezolucije.

Rezultati glasanja u UN-u su iznad očekivanja, s obzirom na izazove s kojima se BIH suočila. Sa 84 glasa “za” i samo 19 “protiv”, ostvarili smo ubjedljivu pobjedu. Također, 68 država se suzdržalo, no to ne znači da negiraju presude UN-ovih sudova. Naprotiv, mnogi ambasadori su izravno potvrdili priznanje genocida u Srebrenici. Uz usvajanje ove Rezolucije, 11. juli će biti obilježen kao Međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici u mnogim zemljama.

Ova pobjeda predstavlja važan korak ka pravdi i istini, ali isto tako i podsjećanje na važnost borbe protiv negiranja i revizionizma. Uz podršku međunarodne zajednice, nadamo se da će ovakvi uspjesi postati sve učestaliji te da će doprinijeti pomirenju i izgradnji trajne mirne budućnosti za sve građane Bosne i Hercegovine.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -