Nedjelja, 6 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHProjekti za zaštitu od požara, ruralni razvoj i organsku proizvodnju u fokusu...

Projekti za zaštitu od požara, ruralni razvoj i organsku proizvodnju u fokusu sastanka

Tokom nedavnog sastanka, ključni akteri razgovarali su o implementaciji nekoliko projekata koji se odnose na zaštitu od požara, ruralni razvoj i organsku proizvodnju.

Glavna tema razgovora bila je zaštita prirode, ljudi i zemljišta od požara. Kako bi se postigao taj cilj, projekat će pružiti podršku kroz upotrebu novih tehnologija i izgradnju kapaciteta lokalnih snaga kako bi se efikasno borile protiv šumskih požara. Tim Jenkins, direktor PIN BiH, istakao je važnost saradnje sa ključnim akterima u cilju očuvanja endemskih prirodnih resursa koji postoje u gradu.

Projektom su predviđene mnoge aktivnosti koje će doprinijeti ranoj detekciji požara, kao što su postavljanje senzora za ranu detekciju požara i korištenje dronova opremljenih termalnim kamerama. Također, projekat će jačati vatrogasne sposobnosti zajednica i podizati svijest građana o prevenciji šumskih požara.

Jedna od ključnih aktivnosti projekta je implementacija komunikacijskog mehanizma koji će upozoravati građane putem SMS sistema upozorenja u slučaju eskalacije požara. Također, društvene medijske platforme bit će korištene u obrazovne svrhe kako bi se promijenilo društveno ponašanje građana.

Feđa Voloder, direktor preduzeća Šumarstvo Prenj Konjic, istakao je značaj projekta u sprječavanju šumskih požara. Implementacija kamere i dron tehnologije omogućit će bržu intervenciju i gašenje požara na osjetljivim područjima.

Uz podršku Federalnog agropedološkog zavoda, Savez poljoprivrednih udruženja će raditi na edukaciji poljoprivrednih proizvođača o posljedicama paljenja korova prilikom čišćenja poljoprivrednih površina. Cilj ovih aktivnosti je zaštititi živote, šumska bogatstva i zemljište od požara.

Projekti za zaštitu od požara, ruralni razvoj i organsku proizvodnju su od ključne važnosti za očuvanje prirode i unapređenje kvaliteta života u Konjicu. Implementacija novih tehnologija i edukacija građana doprinijet će boljoj zaštiti od požara i očuvanju prirodnih resursa.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -