Nedjelja, 29 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHDodatna finansijska sredstva odobrena za Lokalne izbore u BiH

Dodatna finansijska sredstva odobrena za Lokalne izbore u BiH

Ministarstvo finansija i trezora Bosne i Hercegovine odobrilo je danas dodatna finansijska sredstva u iznosu od 4.173.000 KM za provedbu Lokalnih izbora u BiH, koji su zakazani za 6. oktobar ove godine. Ova sredstva su odobrena na osnovu zahtjeva Centralne izborne komisije BiH (CIK BiH) i bit će raspoloživa nakon što CIK BiH dostavi operativni plan troškova Ministarstvu finansija i trezora BiH.

Prema saopćenju CIK BiH, tražena dodatna sredstva planirana su prvenstveno za troškove angažovanja dodatnog osoblja i njihovu edukaciju, kao i za logističke troškove u vezi izbornih tehnologija. Ranije je odobreno 7.410.000 KM za aktivnosti koje provodi CIK BiH, pa će ukupno sredstva za izbore biti u iznosu od 11.583.000 KM.

Nakon stupanja na snagu Zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, CIK BiH je podnijela poseban zahtjev za dodatnih 4.173.000 KM, koji su danas i odobreni. Ova sredstva će biti od ključne važnosti za uspješnu provedbu Lokalnih izbora.

Također, važno je napomenuti da će i općine/gradovi imati značajne troškove u vezi s izborima, i to oko 7.500.000 KM. Najveći iznos tog iznosa će biti namijenjen za naknade članovima biračkih odbora.

Sveukupno, prema procjenama Ureda za informiranje CIK BiH, Lokalni izbori 2024. godine će iznositi oko 19.000.000 KM.

Odobrenje dodatnih finansijskih sredstava za Lokalne izbore omogućit će efikasno i transparentno provođenje izbora, te osigurati potrebne resurse za kvalitetno funkcionisanje izbornog procesa.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -